Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mette Hanekamhaug (Frp) er likevel valgt inn på Stortinget

Full forvirring da 22-åringen mistet plassen på grunn av feilrapportering.

YNGST: Mette Hanekamhaug er 22 år og den yngste representanten på Stortinget. Foto: Erik Hattrem
YNGST: Mette Hanekamhaug er 22 år og den yngste representanten på Stortinget. Foto: Erik Hattrem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Det skapte full forvirring i formiddag da Sunnmørsposten meldte at Mette Hanekamhaug (22) likevel ikke ble Stortingets yngste representant.

- Det har aldri vært noen endring i resultat for Møre og Romsdal. Det var en feilrapportering fra én kommune som ble sendt inn til oss. Dette går rett inn i systemet og skapte dermed feil i resultatet for hele landet, sier Arvid Lysø i Statistisk Sentralbyrå til Dagbladet.no.

Han understreker at det gale resultatet bare lå ute på valg.no i en kort periode før det ble rettet opp med nye, korrekte tall.

Feil fra Skien

Feilen oppsto da fylkeskommunen i Telemark skulle rapportere inn det endelige valgresultatet for Skien. De tastet inn 19.605 stemmer, mens det ble avgitt hele 28.268 stemmer i byen, melder TV2.

Det var da så stort avvik i stemmeantallet at det siste utjevningsmandatet som fordeles ut fra nasjonale stemmetall byttet parti fra Frp til Høyre.


Da nye tall fra Telemark ble levert inn klokka 12 var Hanekamhaug tilbake igjen. Hun beholder dermed plassen og er med sine 22 år fortsatt den yngste stortingsrepresentanten.

Avventer resultatet
Dagbladet møtte Hanekamhaug på Stortinget etter at kontrabeskjeden kom og hun likevel var inne.

- Dette er en veldig vanskelig situasjon og viser hvor jevnt det er. Nå må vi avvente det endelige tellingen til torsdag, sier Hanekamhaug.

22-åringen har hatt en svært turbulent dag med først å ha fått den overraskende beskjeden om at drømmen om en stortingsplass var blitt knust.
- Det er veldig utfordrende å ikke vite hva som skjer, men det er viktig å avvente det endelige resultatet, sier hun til Dagbladet.no.

Venter på skriftlig beskjed
Også på Frps kontor er de nå svært avventende.

- Ja, nå har vi fått samme beskjed - at hun er inne igjen - uten at dette kan sies for sikkert før torsdag, sier kommunikasjonsrådgiver Morten Wold i Frp til Dagbladet.

Tross gladmeldingen vil avtalene Hanekamhaug hadde i dag - blant annet et netttmøte med VG Nett - forbli avlyst, sier Wold.

- Nå vil hun holde en lav profil frem til hun har stortingsplassen skriftlig - svart på hvitt. Det er klart at hun ikke tar noe på forskudd etter den enorme nedturen hun opplevde i dag, sier han.

Forvirring og sjokk
Meldingen i formiddag gikk på at Hanekamhaug, som er Frps tredjekandidat i Møre og Romsdal, manglet 4.000 stemmer på å få plass på Stortinget. Plassen går isteden til Torgeir Dahl fra Høyre.

Mette Hanekamhaug selv var helt uvitende om dette da Sunnmørsposten kontaktet henne mandag formiddag.

- Hva? Kødder du? sa Mette Hanekamhaug til avisa da hun fikk den skuffende beskjeden.

Også i Fremskrittspartiets hovedkvarter på Youngstorget i Oslo var stemningen kaotisk da nyheten sprakk.

- Vi har bare visst om dette i noen minutter. Men vår umiddelbare reaksjon er at dette er en skandale. Det er en uke siden valget, og Mette var så klar for å ta fatt på sin nye jobb, sa kommunikasjonsrådgiver Morten Wold i Frp til Dagbladet.no.

Hanekamhaug skulle på nettmøte hos VG Nett klokka 12 i formiddag. Dette ble avlyst og partiet skjermet den unge politikeren.

- Hun er bare 22 år og har nå fått sin drøm knust. Hun er naturlig nok forferdelig lei seg. Dette er bare trist, sa Wold.

Torgeir Dahl sa til Sunnmørsposten at han vil vente med feiringen til riksvalgstyret har fastsatt resultatet på torsdag. Han ga uttrykk for at han har stor sympati med Mette Hanekamhaug.

- Jeg synes Mette har håndtert situasjonen profesjonelt og godt, sa Dahl.

Ingen tall offentlige før torsdag
Kommunal- og regiondepartementet fjernet i ettermiddag den løpende publiseringen av resultatene. Ingen tall vil være offentlige før de er kontrollert.

 

«Etter vanlig prosedyre pågår det nå kontrolltelling av samtlige stemmesedler i alle landets fylker. Fylkesvalgstyrene beregner distriktsmandater i sine fylker. Fylkesvalgstyrene innrapporterer samtidig eventuelle endringer til departementets valgdatabase. Mens kontrolltellingen og oppdateringen pågår vil nettsiden www.valgresultat.no med valgresultater fra databasen ikke være tilgjengelig.

Dette fordi den vil kunne gi misvisende resultater så lenge oppdateringen pågår.

Riksvalgstyret skal ha møte torsdag 24.9 kl. 10.00 for å beregne utjevningsmandatene. Utjevningsmandatene vil altså ikke være klare før dette møtet er avsluttet.» står det på departementets nettside.

Her kan du lese mer om hvordan valget av Stortingsrepresentanter blir avgjort.


FULL FORVIRRING: Torgeir Dahl fra Høyre trodde i formiddag at han hadde fått plass på Stortinget, men dette skyldtes feilrapportering fra en kommune i Telemark. Foto: Siv Johanne Seglem
FULL FORVIRRING: Torgeir Dahl fra Høyre trodde i formiddag at han hadde fått plass på Stortinget, men dette skyldtes feilrapportering fra en kommune i Telemark. Foto: Siv Johanne Seglem Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!