FØRSTE GANG: Kronprinsesse Mette-Marit talte for første gang til FNs generalforsamling i New York. Her er hun i samtale med FNs generalsekretær Ban Ki-moon (t.h.) og utenriksminister Børge Brende (foran). Foto: EPA/JUSTIN LANE
FØRSTE GANG: Kronprinsesse Mette-Marit talte for første gang til FNs generalforsamling i New York. Her er hun i samtale med FNs generalsekretær Ban Ki-moon (t.h.) og utenriksminister Børge Brende (foran). Foto: EPA/JUSTIN LANE Vis mer

Mette-Marit debuterte med aidstale i FN

Kronprinsesse Mette-Marit ba organisasjonen om å inkludere ungdommen i aidsarbeidet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Med representanter fra FNs medlemsland til stede og generalsekretær Ban Ki-moon ved sin side tok kronprinsesse Mette-Marit ordet under dagens åpningssesjon i FNs generalforsamling i New York.

- Det er en stor ære å få delta på dette møtet om en sak som er så viktig for meg, og som jeg har arbeidet med i så mange år. Det er jeg veldig glad for, sa kronprinsesse Mette-Marit da hun møtte Dagbladet og annen presse sammen med utenriksminister Børge Brende i FN-hovedkvarteret.

Kronprinsessa har vært spesialutsending for FNs aidsprogram UNAIDS siden 2006. Her har hun jobbet for å styrke ungt lederskap i arbeidet mot smitte og fordommer.

- Handler om ulikhet FNs generalforsamling er nå samlet for å diskutere hvilke mål organisasjonen skal jobbe etter når de såkalte tusenårsmålene utløper neste år. I talen ba hun innstendig om at FN-landene fortsatte å prioritere hiv- og aidsarbeidet og jobbe for at alle får tilgang på rimelige medisiner og kunnskap.

- Det viktige er å fortsette å sette trykk på at alle skal ha rett til universelle rettigheter, medisiner og til fortsatt utvikling. Det er viktig å fokusere på at ungdom fremdeles ikke får tilgangen de trenger, sier kronprinsessa.

Hun valgte også å avslutte talen med å sitere tidligere førstedame i USA Eleanor Roosevelts argument mot ulikhet.

- Jeg tror ulikhet er nettopp det menneskerettighetene handler. Det handler om at alle mennesker uansett bakgrunn, seksuell legning, andre typer ulikheter, skal ha samme rettigheter. Det er det som er viktig også på dette møtet i dag, forklarer kronprinsessa.

- Sørger for trøkk Brende mener kronprinsessa har spilt en viktig rolle globalt i arbeidet mot hiv og aids.

- Vi har sett et helt annet trøkk i hiv- og aidsarbeidet. Vi vet at antallet nysmittede er gått ned selv om det fortsatt er en kjempeutfordring. Det FN og UNAIDS har fått til er kjempeviktig, og kronprinsessa har vært en ambassadør for det i mange år, sier Brende.

Han tror derfor det er viktig at kronprinsesse Mette-Marit er til stede og taler under generalforsamlingen.

- Jeg tror mange har stor respekt for det arbeidet kronprinsessa har drevet med over mange år når det gjelder hiv og aids. Hun har snakket om prevensjon. Hun har snakket om kondomer og om mange vanskelig temaer når det gjelder seksuelle minoriteter. Det har betydd mye for hiv- og aids-arbeidet. Hun har også vært en aktiv pådriver for å få tilgang til rimelige medisiner i mange utsatte land, sier utenriksministeren.

Får pris I morgen skal kronprinsesse Mette-Marit også motta en pris under det som kalles The Inspiration Gala arrangert av aidsforskningsorganisasjonen amfAR i New York. Hun legger ikke skjul på at pengeinnsamlinger knyttet til slike gallaer er uvant sett med norske øyne.

- For oss er jo det en helt annen tradisjon enn det vi er vant til i Norge, og en helt annen måte å fokusere på, men amFAR er en av de organisasjonene som har samlet inn mest til aids-research. Derfor er det en stor glede for meg å være til stede, forklarer Mette-Marit.

AIDSAMBASSADØR: Utenriksminster Børge Brende (H) mener kronprinsesse Mette-Marit har vært en viktig ambassadør i arbeidet mot hiv og aids. I dag møttes de i FN-hovedkvarteret i New York. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
AIDSAMBASSADØR: Utenriksminster Børge Brende (H) mener kronprinsesse Mette-Marit har vært en viktig ambassadør i arbeidet mot hiv og aids. I dag møttes de i FN-hovedkvarteret i New York. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer