Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Mette-Marit er en vinner

- Da Norges kronprins Haakon gikk ut offentlig denne uka og sa at han elsket en kvinne som kommer fra et vanlig hjem, og er alenemor, ble nasjonen sjokkert? Ikke i det hele tatt. Slik innleder avisa The Guardian sin to-siders reportasje om kvinners forhold i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Reportasjen er i den britiske avisas bilag, G2, og har et stort bilde av Mette-Marit Tjessem Høiby og sønnen, og et mindre bilde av kronprins Haakon.

- Hva hadde skjedd hvis Sophie (Prinsesse Sophie Rhys-Jones. red.anm) hadde vært alenemor da det ble kjent at hun var sammen med prins Edward? Ville han fremdeles ha fridd til henne og fått tillatelse til å gifte seg med henne? Legg deretter til at nære bekjentskaper av Sophie er stilt for retten for narkotikakriminalitet. Ville det ført til at prinsen fikk kalde føtter? Dette er framtidsutsiktene Norges monarki står overfor, skriver avisa.

- Det norske kongehuset har brutt tradisjoner tidligere, og giftet seg med «vanlige folk». Det var faktisk kronprins Haakons far, kong Harald som tok det modige steget i 1968, da han giftet seg med Sonja.

- Det som er nytt denne gangen er at kronprinsens kjæreste kommer fiks-ferdig med det «moderne ekstra» - et barn fra et tidligere forhold.

Hele artikkelen er en gedigen hyllest til kvinners muligheter i Norge. Avisa sammenlikner forholdene i England og i Norge, og konkluderer med at tilstandene er klart bedre her til lands.

Avisa kommenterer at kronprinsen valgte å stå fram på tv og bekrefte at han har et forhold til Mette-Marit.

- At han sto åpent fram, og det faktum at nordmennene støtter kjærlighetsforholdet hans, sier mer om kvinnenes status i Norge enn om en modernisering av monarkiet. Alle kvinner i Norge er vinnere - sjøl uten en prins.

eugene.brandal.laran@dagbladet.no

VINNER: Den britiske avisa The Guardian mener at norske kvinner er vinnere, på grunn av kronprinsens forhold til Mette-Marit Høiby Tjessem. Foto: ROBERT S. EIK
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media