- Mette-Marit er ingen lederskikkelse

Hun skal bli Norges dronning, men kronprinsesse Mette-Marit er ingen lederskikkelse. Hun er først og fremst en ledsager, mener Gro Harlem Brundtland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norges kanskje fremste kvinnelige leder, Gro Harlem Brundtland, holdt i går kveld et av sine svært sjeldne foredrag, tema var kvinner og ledelse, på Hankø utenfor Fredrikstad.

Men på spørsmål fra Dagbladet om hun anser Norges kommende dronning og førstedame som en lederskikkelse, svarer hun bestemt nei.

- Jeg tror de fleste av oss oppfatter kronprinsens valg av ektefelle som et personlig valg, og at også hun først og fremst respekteres som det. Hun har valgt å bli ledsager, framfor en lederskikkelse, sier Gro Harlem Brundtland til Dagbladet.

Mette-Marit har nå begynt å representere kongehuset på egen hånd. Hennes første alene-oppdrag var forrige uke, da hun besøkte studentene ved Filmskolen på Lillehammer. Hun har valgt å engasjere seg i prosjekter mot fattigdom og rasisme. Kronprinsessen går nå dessuten «dronningskole» på slottet, der hun læres opp av kabinettsekretær Berit Tversland, og det er liten tvil om at hun vil bli ett av Norges mest kjente ansikter utad. Interessen for Mette-Marit var blant annet enorm før kronprinsparets planlagte reise til Tyskland.

- Men Mette-Marit representerer jo også kongehuset på egen hånd. Er hun et godt forbilde for unge ambisiøse norske kvinner?

- Det ønsker jeg ikke å kommentere. Jeg vil ikke ha noen mening om det. Hun er i en svært spesiell situasjon, sier Gro og signaliserer klart at hun er ferdig med temaet kvinner i det norske kongehus.

- Hvem er gode forbilder for ambisiøse kvinner?

- Generelt er det vel kvinner vi vet hvem er. Gjerne innen kulturlivet og politikere. Navn vil jeg ikke nevne, sier hun.

MEN KVINNER OG RÅD på veien mot en lederposisjon, snakker Gro gjerne om. Foran 50 tilhørere på konferansen «Ambisiøse kvinner», arrangert av fotballklubben til niesen Cathrine Harlem, kom Gro med råd.

- En åpen og lyttende holdning er etter min erfaring eneste farbare vei som leder. Samtidig er det viktig å være selvsikker. Kvinner som lykkes synes å ha utviklet tilstrekkelig selvsikkerhet, og overvunnet frykten for å bli oppfattet som suksessrik. Det er viktig å vise kraft og styrke når det kreves, mener Brundtland.

Hun oppfordrer også kvinner med tynn jentestemme til å gjøre noe med det.

- Kvinner med tynn stemme bør gjøre som valpen som skal lære å bli gårdshund, nemlig å lære seg å bjeffe. Man må tørre å heve stemmen, uten å virke aggressiv. Det er viktig å ikke være så beskjeden at du ikke blir lyttet til. Dessuten har jeg sett mange kvinner som nesten alltid avslutter en setning med et spørsmål. Man må trekke egne konklusjoner, sier Gro.

FOR Å BLI en god leder bør du ifølge Gro Harlem Brundtland ha disse egenskapene:

  • Gode samarbeidsevner.
  • Evnen til å tåle motgang og inspirere tilhengerne til å satse også i motgang.Evnen til oppnå et realistisk program å starte ut fra.
  • Opprettholde vissheten om at programmet er vårt, og ikke lederens private anliggende.
  • Få til en kultur hvor det snakkes om vi, ikke jeg.
  • Systematisk ta opp konflikter, og ikke glatte over dem.- Dette er vel gode råd til Arbeiderpartiets ledelse?- Det er tøft å være en leder i så vanskelige tider med dårlige meningsmålinger og interne stridigheter. Men mer enn det får du ikke meg til å si. Du vet jeg ikke uttaler meg om norsk politikk, sier Brundtland.

GRO RÅDER ALLEledere til å alltid velge en strategi som har bred støtte og oppslutning, hvor mange har vært med på å analysere utfordringene før kursen velges.

- Lederen trenger teamet og oppslutningen fra organisasjonen, ikke minst i dårlige tider. Min far ga meg en gang et råd om å alltid skaffe meg medsammensvorne for å lykkes for å få gjennom saker. Det er et godt råd, sier hun.

Men Gro Harlem Brundtland har i sin nye jobb fått erfare at det ikke alltid er så lett å følge opp egne råd i praksis.

- Da jeg kom til Genhve opplevde jeg sterke kulturelle barrierer. I noen asiatiske kulturer er frykten for å miste ansikt en viktig sperre for å trekke med alle medarbeidere innen en beslutning skal tas. Uklare svar, eller bare taushet skyldtes ikke språkproblemer, men en intens uvilje mot å blottlegge egne tanker og synspunkter. I ulik grad finnes det enkeltmennesker som ønsker å motta en instruks ovenfra, og dermed unngå å komme med selvstendige bidrag, sier hun.

63 ÅR GAMLE GRO har ingen planer om å gi seg som leder på en god stund ennå.

- Jeg er 63 år gammel, men jeg har en interessant, spennende og levende jobb. Men jeg må jo bli pensjonist på et tidspunkt jeg også, i hvert fall på en eller annen måte. Da har jeg blant annet barn og barnebarn jeg gleder meg til å bruke enda mer tid på, sier Gro Harlem Brundtland.

GRO OM METTE-MARIT: Gro mener de fleste oppfatter kronprinsens valg av Mette-Marit som ektefelle som et privat valg, og at det først og fremst er en ledsager han har valgt. Bildet er tatt i Narvik i går under Kronprinsparets besøk ved byens 100-års jubileum.
LEDER GRO: Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland har mange råd å komme med til kvinner som vil bli ledere. Men hun ser ikke på kronprinsesse Mette-Marit som en lederskikkelse.