- Mette-Marit er mye verre

Hudlege Nils-Jørgen Mørk og kollegene ved Rikshospitalet jobber nå skift for å redde Mette-Marits utseende, med helende og lindrende kortisonsalve. - Kronprinsessen har mye verre skader enn det vi ser på Haakon. Hvis hun beveger seg utendørs nå, risikerer hun å få varige skader, sier Mørk til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kronprinsessens hudskader er så alvorlige at selv en liten tur ut kan skade henne for livet.

- Kronprinsessen har slike skader som vi ser på Haakon, men hun har også åpne sår i begge kinnhulene, sier hudlege Nils-Jørgen Mørk til Dagbladet.

- Dersom kronprinsessen holder seg inne og smører seg jevnlig, blir resultatet trolig bra. Hvis hun likevel får varige skader, blir de minimale, håper han.

Pigmentflekker

Mette-Marit risikerer å få varige fargeforandringer, såkalte pigmentflekker, i ansiktet og på halsen. Slike flekker kommer ofte selv hos personer med normal solforbrenning. Kronprinsessen er ekstra utsatt: Hennes 2. grads solforbrenning er så spesiell at legene har registrert to liknende tilfeller på 20 år. Ethvert opphold utendørs kan gi infeksjon i sårene i ansiktet og på halsen.

- Kronprinsen har 1.grads forbrenning. Kronprinsessen har også tilsvarende skader i tillegg til de langt mer alvorlige sårene, sier Mørk.

Lange, mørke dager

Dagene er lange for kronprinsessen i leiligheten i Ullevålsveien. Hun har ikke vært utenfor døra siden hun kom hjem med gryende smerter etter TV-intervjuet onsdag kveld. Kronprinsessen holder seg nå mest inne på soverommet med gardinene trukket for og lyset slått av. Hun behandles med kortisonsalve flere ganger om dagen.

Nå er Mette-Marit aleine igjen med sikkerhetsvaktene: Sønnen Marius (5) har oppholdt seg i Kristiansand i de siste dagene. Men venner har stukket innom på besøk, og mamma Marit Tjessem har tatt turen fra Sørlandet for å trøste sin solbrente datter mens Haakon representerer i Tyskland. München, Düsseldorf, Bonn, Köln og Hamburg står på programmet.

Tapper kronprins

- Jeg synes kronprinsen er fantastisk tapper som reiser til Tyskland og representerer. Jeg tror nok det var viktig for ham å vise at skadene er reelle. Dette er ikke bare en vanlig solbrenthet, sier hudlegen.

Kronprinsen har en kraftig førstegradsforbrenning på den ene siden av ansiktet.

Blir skånet

- Han burde ikke oppholde seg utendørs mer enn høyst nødvendig. Programmet i Tyskland er lagt litt om slik at kronprinsens hud blir skånet. Mette-Marit har vært inne siden skadene oppsto, og det må hun fortsette med de nærmeste dagene. Hun er fryktelig lei seg for at hun ikke kan reise, sier Mørk.

Mette-Marit hadde forberedt seg i ukevis på å møte sine tyske fans, som kaller henne «den nye Diana». Nå må hun sitte alene i en mørklagt leilighet.

ADVARER: Hudlege Nils-Jørgen Mørk ved Rikshospitalet har behandlet kronprinsparets forbrenningsskader. Det vi ser på kronprins Haakon er ingenting i forhold til skadene hos Mette-Marit. - Hun risikerer å få varige fargeforandringer, såkalte pigmentflekker, dersom hun beveger seg utendørs nå, sier Mørk.
<B>HUDSKADER:</B> Kronprinsen har en kraftig førstegradsforbrenning på den ene siden av ansiktet.