Mette-Marit feirer jul på Kongsseteren

Etter hektiske juleforberedelser ser kongefamilien fram til fredelig juledager på Kongsseteren. I år vil Mette-Marit Tjessem Høiby være blant gjestene. Om lille Marius skal være med er foreløpig uvisst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kongefamilien flytter til Kongsseteren allerede onsdag 20. desember. Den kongelige julefeiringen innledes med andakt i Slottskapellet og etterfølgende gang rundt juletreet sammen med alle ansatte på Slottet dagen før. Lille julaften besøker kongefamilien Akershus Slottskirke, der de legger ned blomster på de kongelige sarkofagene.

Om formiddagen julaften har dronning Sonja i mange år på rad besøkt en helseinstitusjon i Oslo. Men dronningen er fortsatt sykemeldt, så i år blir det ingen som får kongelig besøk julaften.

Märtha Louise har påtatt seg oppgaven som eventyrprinsesse i julen, og skal lese eventyr for små og store barn. Det skjer i NRK Fjernsynet, og eventyrene ble lest inn tidligere i høst.

Lutefisk og plumpudding

På den kongelige julemenyen på Kongsseteren står først risengrynsgrøt med mandel om formiddagen, og til middagen om kvelden serveres lutefisk og torsk, helstekt spedgris og plumpudding.

Det siste er en engelsk skikk fra dronning Mauds tid. Kong Harald har offentlig innrømmet at han ikke bryr seg om den heilnorske lutefisken og helst forsyner seg av torsken. Pakkene ligger ikke under juletreet, men på småbord - ett til hvert familiemedlem. Antrekket for de kongelige kvinnene er gjerne bunad på julaften. Det skulle ikke være noe problem for kronprinsens forlovede som har en flott Rogalandsbunad.

Kirkebesøk

Kongefamilien går ikke i kirken julaften, men 1. juledag stiller de trofast til julegudstjeneste. Når de oppholder seg på Kongsseteren er det Holmenkollen kapell som får kongelig julebesøk 1. juledag.

Slik vinteren har vært hittil i år, ser det ikke ut som det blir noen skiturer i Nordmarka for kong Harald og hans familie denne julen. Men blir det skiføre, er dronning Sonja gjerne førstemann ut på tur mellom familiebesøk og andre gjøremål.

Familietid

Kongefamilien bruker mye tid på familie og venner i julen. Faste gjester er kongens snart 90 år gamle onkel, prins Carl Bernadotte, eller onkel Mulle som han kalles i familien, og prinsesse Kristine. Også kong Haralds danske fetter, grev Flemming av Rosenborg og grevinne Ruth, har tilbrakt de fleste juleferiene på Kongsseteren etter kong Olavs død. Begge parene har meldt sin ankomst også i år.

I tillegg kommer familie og venner i Oslo-området på julebesøk i løpet av juledagene.

Hva de unge har planer om i romjulen, vil ikke Slottet si noe om. Men de skal ikke oppholde seg på Kongsseteren hele tiden. Gjør de som de pleier, blir det gjerne en tur til fjells for kronprins Haakon og Mette-Marit.

(NTB)

FAMILIEJUL: Mette Marit Tjessem Høiby blir en del av kongefamilien også i jula. Den feires på Kongsseteren.Foto: SCANPIX