Mette-Marit gråt for voldens ofre

Møtet med mødrene til to unge ofre for den brutale volden og folkets engasjement mot rasisme ble for sterkt for Mette-Marit Tjessem Høiby. Kronprinsens forlovede gråt da hun så utover folkehavet på Youngstorget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mette-Marit Tjessem Høiby, kronprins Haakon og prinsesse Märtha Louise sto i går kveld ansikt til ansikt med den brutale virkeligheten.

Flere ganger måtte kronprinsens forlovede tørke bort tårer med hånda. Hun så utover folkemassene, og støttet seg til skulderen til sin kjæreste.

- Det var et sterkt inntrykk. Det er flott at så mange engasjerer seg, sa en beveget kronprins Haakon til Dagbladet i går kveld.

Møtte mødrene

Bernt Christian Thon Reppe ble bare 24 år. For to og et halvt år siden ble han skutt og drept utenfor utestedet Snorre Kompagniet i Oslo. Nesten et år seinere ble Arve Beheim Karlsen (17) funnet druknet i Sogndalselva, og for ei uke siden ble 15 år gamle Benjamin Hermansen stukket ned og drept på Holmlia i Oslo.

I går ettermiddag kom mødrene til to av ofrene til Oslo. Marit Reppe og Kari Beheim Karlsen sto side om side med de kongelige under den gripende markeringen på Youngstorget. Før seremonien møtte Marit Reppe og Kari Beheim Karlsen de tre fra kongefamilien. Det ble et sterkt møte - ikke minst for Mette-Marit.

Fra terrassen på de gamle basarhallene kunne Mette-Marit se utover det enorme folkehavet. Over 40000 mennesker møtte opp. Paroler som «Snu ryggen til rasisme» og «Et samfunn for alle» møtte tronarvingen og hans kjæreste.

Sørlandsjenta var tydelig preget av det hun fikk høre og se.

Etter appellene på Youngstorget sa kronprinsen til Dagbladet:

- Det er flott at så mange engasjerer seg. Jeg tror vi trenger å se på oss selv, hver enkelt av oss, se hva det er vi kan gjøre og ta med det beste av oss inn i hverdagen og forsøke å gjøre det beste ut av hver dag. Vi må vise våre verdier.

Begraves tirsdag

Én mor manglet i går. Mammaen til Benjamin Hermansen klarte ikke å delta på markeringen og fakkeltoget i går kveld. Men hun er oppriktig glad for den enorme støtten hun har fått etter det tragiske drapet. Gjennom Farid Bouras, leder for organisasjonen Ungdom mot vold, takker hun også for de kongeliges medfølelse og støtte. Dagbladet kjenner til at kronprins Haakon, som er personlig engasjert i kampen mot rasisme, har fått videreformidlet sin medfølelse til Benjamins mor.

Benjamin Hermansen begraves fra Holmlia kirke i Oslo tirsdag. Biskop Gunnar Stålsett deltar og taler. For Benjamins nærmeste er det viktig at begravelsen blir lagt til Holmlia, som er drabantbyen Benjamin kommer fra.

- Benjamin var nært knyttet til Holmlia-området. Han hørte til der, sier Benjamins tante, Elin Hermansen, til NTB.

Vil bruke rollen

Verken Mette-Marit, kronprinsen eller prinsessen deltok i fakkeltoget gjennom Oslos gater i går. Men deltakelsen under markeringen var et kraftig signal om at den yngre generasjon i kongefamilien vil bruke sin rolle til å kjempe mot rasisme og vold.

Prinsesse Märtha Louise mener at massemønstringer er viktig.

- Det er viktig det som ble sagt i appellene, nemlig at vi ikke må møte hat med hat, sa prinsessen før de kongelige dro fra Youngstorget.

Den enorme folkemassen startet sin ferd mot Universitetsplassen, der fakkeltoget ble avsluttet med nye appeller.

Lovord

Statsminister Jens Stoltenberg, som etter appellene sluttet seg til fakkeltoget, berømmet representantene fra kongefamilien for deres medfølelse og tilstedeværelse.

- Jeg synes det var en flott markering. Det vi nå demonstrerer for er felles verdier som trues og utfordres. Dette er verdier også de kongelige ønsker å verne om. Det synes jeg er gledelig, sier Stoltenberg til Dagbladet.

STERKT MØTE:</B> Mette-Marit Tjessem Høiby hilser på Marit Reppe, moren til Bernt Christian Thon Reppe som ble drept under skyting ved Snorre Kompagniet 28. juni 1998. I bakgrunnen hilser Märtha Louise på moren til Arve Beheim Karlsen.
MÅTTE TY TIL TÅRENE: Mette-Marit Tjessem Høiby måtte ty til tårene på Youngstorget i går kveld. Det enorme folkehavet og møtet med mødrene til to av ofrene for den brutale volden ble for sterkt for henne.