Mette-Marit helt i tåka

Mette-Marit Tjessem Høiby, kronprins Haakon, dronning Sonja og kong Harald koste seg med hopprenn i Holmenkollen i dag. Men mot værgudene måtte til og med kongefamilien gi tapt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden den britiskfødte dronning Maud hutret seg gjennom Holmenkollsøndagen i 1906, har kongefamilien visst at veien til nordmenns hjerter går via skisporet.

Holmenkollens værguder er fortsatt like utfordrende som den gang, men debutanten Mette-Marit Tjessem Høiby var heldig søndag. Gjennom tåken rakk synet hennes akkurat de 125 meterne som skal til for å få med seg de lengste svevene.

- Dette er Mette Marits første skritt i en frossen og forhåpentlig lang karriere på norske skiarenaer. Jeg kan vanskelig se for meg en norsk prinsesse som gir inntrykk av ikke å trives på en skiarena, sier tidligere soussjef Carl-Erik Grimstad til NTB.

Hennes kongelige forlovede har allerede vunnet hjertene til unge og urbane nordmenn. Skal hun overbevise den eldre garde av innbarkede kvikklunsjmonarkister, må hun på skirenn. Akkurat som britiske Maud og danske Haakon måtte i 1906, kort tid etter at de kom til landet.

- Skiidretten er tilpasset det norske monarkiets grunnfjell av tilhengere, på en annen måte enn hovedstadens kafeer, sier Grimstad.

Ålreit Mette-Marit

Ti meter nedenfor Mette-Marit, øverst i det stupbratte tribunehenget, sitter en del av dette grunnfjellet.

- Hu Mette-Marit er ålreit, hu, sier OL-vinneren i kombinert fra 1964, Tormod Knutsen. Kameraten Gunder Gundersen nikker.

- Men så interessert som nordmenn er i skisport, må vel også hun være det, sier Knutsen.

Rett under dem sitter mennesker med alt fra norske, svenske, polske og chilenske flagg til logoene til Kvikklunsj sjokolade og Gilde pølser malt på kinnene. Blant dem sitter også finske Ulla Linna-Aro og noterer poengsummer.

- Jeg kjenner Mette-Marit fra finske dameblader. Jeg synes det er topp at dere nordmenn har tatt henne til dere, rekker Ulla å si før hun brått reiser seg og løfter et lite blåhvitt flagg i været. Finske Toni Nieminen er i svevet, og Ulla ser at det går langt.

Manipulert folkekonge

Men med den norske nasjonsbyggingen går det verre. De færreste er i stand til å skimte kongefamilien gjennom tåka, og Tommy Ingebrigtsen blir slått av svensker og amerikanere.

Da Haakon og Maud kom til Norge i 1905, visste de at skisporten ble brukt aktivt for å lime nordmenn sammen til et rike. De lærte seg å stå på ski, og kronprins Olav gikk så langt som til å konkurrere i Holmenkollen.

- Det berømte bildet av kronprins Olav er manipulert. Han har fin stil, men i virkeligheten hadde han en kjempesaks. Det passet ikke inn i nasjonsbyggingen, forteller Grimstad, som sammenligner Holmenkollsøndagen med 17. mai.

Nede ved det kritiske punktet har smårollingene Rudi Herbrandsen (8) og Kenneth Nysveen (8) fra Kolbotn funnet en kur mot norsk kulehopping. De heier på tyskeren Martin Schmitt.

Han hopper hele 117 meter, og etterpå kommer han gående fem meter unna de autografkåte guttene. Men han hører ikke ropene deres.

- Han snakker ikke norsk, forklarer Rudi.

To billetter

Plutselig løfter hele arenaen seg i et brøl av nytelse og nærmest vantro latter. Polske Adam Malysz drar seg ned mot fantastiske 124,5 meter. De to guttene fra Kolbotn snur seg mot en gruppe på tjue ekstatiske polakker rett bak dem.

- Buuuuuuu, roper de, og hytter med hansker store som hoder.

- Men Martin banker ham i neste omgang, slår Rudi fast.

Etter at pausen har vart litt for lenge, begynner noen å montere et plastgjerde midt i unnarennet. Guttene vet ikke at rennet er i ferd med å bli avlyst.

- Hvorfor tar'em sånn der'a, spør en bekymret Rudi sin mor.

(NTB)

SJARMERENDE: Mette-Marit var i godt humør, til tross for at andre omgang av hopperennet ble avlyst.
MÅ LIKE SKI: Mette-Marit holdt fotografene sysselsatt med annet enn skihopping i Holmenkollen søndag. - Jeg ser ikke for meg en norsk prinsesse som ikke trives på norske skiarenaer, sier tidligere soussjef Carl-Erik Grimstad.
KOSTE SEG: Mette-Marit fikk med seg sitt første hopprenn i Holmenkollen søndag. Hun og kronprinsen så ut til å kose seg tross tåka.
FASTE GJESTER: Hopprenn i Holmenkollen var en av kong Haakon og dronning Mauds første forpliktelser etter at de kom i 1905. Siden har kongefamilien vært faste gjester.
AVLYST: Mette-Marit Tjessem Høiby (t.h.), kronprins Haakon, dronning Sonja og kong Harald på kongetribunen før første omgang av hopprennet i Holmenkollen i dag. Andre omgang ble avlyst på grunn av tåke.