Mette-Marit hørte på Gro

Både kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit troppet opp da Gro Harlem Brundtland foreleste på kronprinsens skole.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brundtland kom rett til London School of Economics fra en trafikkonferanse i London.

Både kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit var til stede under foredraget på kronprinsens skole.

På slutten av foredraget stilte mange studenter spørsmål til Brundtland. Ifølge VG var verken Haakon eller Mette-Marit blant spørsmålsstillerne, men begge hilste på den tidligere statsministeren etter foredraget.

- Meget interessant, sa kronprins Haakon etter at foredraget var over.

Temaet for foredraget var helse, fattigdom og menneskerettigheter, noe som burde være interessante emner for kronprinsessen som studerer bistands- og utviklingsspørsmål ved School of Oriental and African Studies (SOAS).

- Helse er en menneskerett

Gro Harlem Brundtland er inne i sine siste måneder som generaldirektør i Verdens helseorganisasjon (WHO). I foredraget sitt ga hun en statusrapport for det helsearbeidet som pågår i verden i dag.

- Helse er en menneskerettighet, og det er helt avgjørende for et lands utvikling at det fokuseres på helse. Dette er noe som ble oversett i utviklingsarbeidet tidligere, sa hun.

Den fullsatte salen fikk også høre Gro Harlem Brundtland refse tobakksindustrien.

Burde ikke vært lov

- Tobakk hadde aldri blitt tillatt, hadde den blitt introdusert i dag, sa hun og viste til at 4,9 millioner mennesker i verden dør hvert år av tobakkrelaterte sykdommer.

- Antall røykere i verden øker, og klarer vi ikke å snu utviklingen kan så mange som ni millioner mennesker dø av tobakksrelaterte sykdommer i 2020. Og det er de folk i de fattige landene som bærer den største byrden, sa hun.

- Fremdeles er det de som mener at tobakksindustrien ikke bør reguleres. Men vi regulerer da andre farlige ting, som bilkjøring. Vi har fartsgrenser, påbud om setebelte og promillegrenser, som hvorfor skal ikke tobakksindustrien også underlegges påbud? spurte Brundtland.

GJESTEFORELESNING: Gro Harlem Brundtland gjesteforeleste på kronprinsens skole i går kveld. Etterpå fikk de prominente gjestene hilse på hverandre.