Mette-Marit i fake-bunad

Mette.Marit hadde på seg en nydelig bunad i Kristiansand sist helg. Men bunaden var ikke ekte, avslører Fædrelandsvennen. Mette-Marits flotte drakt var en fantasibunad som ble tegnet og sydd i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I helga møtte Mette-Marit og kronprins Haakon til konfirmasjon i Kristiansand. Den vordende kronprinsessen bar en nydelig bunad med fargerik, rutemønstret forkle, mørk stakk og brodert liv. Til bunaden bar hun både halstørkle og sjal i silgegrått.

Ved første øyekast var det ikke lett å slå fast hva slags bunad hun hadde valgt. Og ved andre øyekast ble det ikke lettere:

Mette-Marits egen regionsavis, Fædrelandsvennen, kontaktet nemlig bunadseksperter over hele det blide sørland og vestland. Verken museumsansatte eller Husflidens egne eksperter kunne si hva slags bunad Mette-Marit hadde valgt til familiefesten. Fædrelandsvennen sporet til slutt opp kvinnen bak tusenårsdrakten i Oslo, Eva Lie. Og Lie medgir at hun står bak Mette-Marits bunad-inspirerte drakt: Den er designet og sydd av henne i Oslo.

- Det er en ren fantasidrakt inspirert av flere varianter, sier Lie til Fædrelandsvennen. Hun legger til at det var slik bunader ble laget i tidligere tider.

Trekk fra mange bunader

Bunadsekspert Ingeborg Djuvik ved Nordaker Bunader i Stavanger sier at drakten har trekk fra flere bunader.

- Den har elementer på vesten fra Sogn, og beltet har litt fra Telemark. Vi har lurt fryktelig på hva slags bunad det var, sier hun.

Eva Lie har butikk i Oslo sentrum. Dronning Sonja er blant kundene hennes, ifølge Færelandsvennen.

På et bilde av Mette-Marit i femtenårs-alderen har hun på seg en jelsabunad fra Jelsa i Rogaland. Moren hennes har den samme bunaden.

Det er uklart hvorfor Mette-Marit har valgt en drakt uten stedstilhørighet i stedet for en ekte bunad. Slottets informasjonssjef Wenche Rasch var ikke tilgjengelig for kommentar.

Magny Karlberg i Bunad- og Folkedraktrådet er ikke sikker på at Mette-Marit er klar over at plagget hun bar, ikke er en ekte bunad.

- Hun må få lov til å kle seg som hun vil. Hun får seg sikkert bunader i hopetall, sier Karlberg.

BUNADINSPIRERT METTE-MARIT: I konfirmasjon i Kristiansand i helga møtte den vordende kronprinsessen i denne bunadliknende drakten.
HAR EKTE BUNAD:Mette-Marit har ekte bunad, også. Dette bildet er tatt da hun var rundt 15 år gammel. Ifølge Nordaker Bunader i Stavanger har hun på seg en jelsabunad fra Rogaland.