Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mette-Marit i Malawi

Et kvarter før rutetid landet flyet med kronprinsesse Mette-Marit i Malawis hovedstad Lilongwe søndag ettermiddag. Kronprinsessen er den første utenlandske kongelige gjesten i det lille, fattige landet noensinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter flere dager med kraftig regn, kunne Malawi by på sommervarme og strålende solskinn da visepresident Dr. Cassim Chilumpa ønsket kronprinsessen velkommen sammen med landets helseminister Dr. H. Ntaba og Norges ambassadør Gunnar Føreland.

Bortsett fra en mottakelse på Hotel le Meridien om kvelden, var det ikke noe program for kronprinsessen søndag etter den rundt 20 timer lange flyreisen via London og Johannesburg med South African Airways. Men reisen hadde gått helt fint, kunne hennes reisefølge opplyse.

Ved hotellet ble kronprinsessen møtt av flaggviftende barn fra den lille norske kolonien i landet, som lenge har gledet seg til besøket.

På veien mellom flyplassen og hotellet fikk kronprinsesse Mette-Marit et lite glimt av landet hun skal oppholde seg i fram til torsdag. Det vakre, åpne slettelandskapet er på sitt aller vakreste nå, og det er vanskelig å forstå at sult kan være et problem i et land som fremstår så frodig og grønt.

- Men det er bare på denne tiden, ellers er det brunsvidd og tørt over det meste av landet, opplyser Agnes Muvira Kiromera ved den norske ambassaden.

Hiv/aids

Formålet med kronprinsessens arbeidsbesøk i Malawi er å studere de store problemene rundt hiv- og aids-epidemien. Malawi er et av landene som er hardest rammet. Landet har knapt tolv millioner innbyggere, og 1,1 millioner av dem lever med aids. I fjor døde 86.000 mennesker i Malawi av aids, de fleste i alderen 35 til 55 år.

I fire dager skal kronprinsesse Mette-Marit reise rundt i landet for blant annet å besøke sykehus og flere norske bistandsprosjekter. Malawi er et av Norges hovedbistandsland, og utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson skal ledsage kronprinsessen på deler av turen.

Kronprinsesse Mette Marit er på et fire dager langt besøk til Malawi. På flyplassen ble hun tatt i mot av visepresident Cassim Cilumpa og helseminister Dr. H. Ntaba. Til venstre, ambassadør Gunnar Føreland. Foto Knut Falch / SCANPIX
Kronprinsesse Mette Marit er på et fire dager langt besøk til Malawi. På flyplassen ble hun tatt i mot av visepresident Cassim Cilumpa og helseminister Dr. H. Ntaba. Til venstre, ambassadør Gunnar Føreland. Foto Knut Falch / SCANPIX Vis mer

Men det står ikke bare sykdom og elendighet på programmet. Blant annet skal kronprinsesse Mette-Marit åpne et kultursenter, besøke et landbrukssamvirke og møte landets president Dr. Bingu wa Mutharika før hun returnerer til Norge torsdag ettermiddag.

Det kraftige regnværet de siste dagene har gjort det problematisk å komme fram på veiene sør i landet, men ambassaden har fått låne flere firehjulstrekkere fra blant annet Unicef og andre bistandsorganisasjoner, slik at følget skal være sikret best mulig fremkommelighet på de dårlige veiene.

Nedslitt hotell

Hotel le Meridien der kronprinsessen og hennes følge skal bo første og siste natt under oppholdet, er for tiden under oppussing.

Bare timer før den kongelige ankomsten søndag var håndverkere i gang med maling og flislegging i korridorene, slik at det slitte hotellet, som for øvrig er et av de beste i landet, skulle ta seg best mulig ut når kronprinsessen ankom.

Ved ankomsten var den kongelige gjesten iført mosegrønn jakke i thaisilke med perlebroderier og et lyst skjørt. På venstre side av jakkeslaget hadde hun et perlebrodert lite merke med den røde aids-sløyfen, trolig en gave fra ektemannen etter hans turer i Afrika.

(©NTB)

En liten gutt festet en hiv/aids nål på kronprinsessens bryst.