Mette-Marit kupper valgkampen

Politikerne innser at de vil tape kampen om oppmerksomheten når bryllupet mellom kronprins Haakon og Mette-Marit Tjessem Høiby nærmer seg. Bare uker før valgdagen vil kongehuset stille Stortinget i skyggen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slottets valg av dato betyr at festkjoler og andre viktige detaljer fra den europeiske adelen vil dominere nyhetsbildet i store deler av august. Politikere som vil fokusere på Forskjells-Norge, forfalne skoler eller skattenivået, får trange kår. For det er ikke bare selve bryllupshelga prinsen og Mette-Marits lykke vil stråle i media. Oppkjøringen til den 25. august innebærer et massivt søkelys på Slottet uker i forveien og et par dager i etterkant. Det tar partiene konsekvensene av - på ulike måter.

- Vi er klar over at det blir vanskelig å få oppmerksomhet om politiske saker i tida rundt bryllupet. Derfor må vi unngå å presentere viktige utspill for velgerne på et tidspunkt da alle bare er opptatt av bryllupet, sier informasjonssjef Dag Ivar Belck-Olsen i Kristelig Folkeparti.

Kortere valgkamp

Etter at meningsmålingsinstituttene de siste årene har prentet inn i partiene at svært mange velgere ikke bestemmer seg før helt til slutt, har politikerne satt inn en voldsom sluttspurt.

- Kronprinsbryllupet vil forsterke denne trenden. Vi tror medietrykket på valget først kommer etter 25. august, sier Belck-Olsen.

Høfligere

Høyre, tradisjonelt det mest kongevennlige partiet, innstiller seg på en annerledes august.

- Vi avblåser ikke valgkampen i tida før bryllupet, men tar hensyn til begivenheten og legger om tonen i kommunikasjonen. Vi tviler på at folk vil være interessert i en aggressiv krangling i de dagene alle venter på vielsen. Derfor er det mulig vi vil få se to valgkamper, en sakte oppkjøring i begynnelsen av august og en intens innspurt etterpå, sier informasjonssjef i Høyre, Frank Jenssen.

Lokal valgkamp

Arbeiderpartiet er lite villig til å innrømme hvor viktig bryllupet vil bli i valgkampen.

- Vi registrerer at det er et kongelig bryllup, men rent praktisk gjør vi ikke noen forandringer i planleggingen. I fire- fem dager vil det bli vanskelig å få dekning av saker i Oslo-pressen, men de politiske journalistene emigrerer vel ikke til Gran Canaria i august heller. Vi må også huske på at lokalpressen ikke har det samme trykket på bryllupet. Det er en minst like viktig arena for oss, sier rådgiver i Ap, Beret Bråten.

Feil tone

Selv om få tviler på at bryllupet vil dominere august, har både NRK og TV2 bestemt seg for å kjøre det samme valgkampmønsteret som tidligere. I motsetning til avisene har TV-kanalene - på grunn av en langt mer komplisert produksjon - ikke samme mulighet for å kaste helt om på planene. Det bekymrer valgkommentator Frank Aarebrot (Ap).

- Hvis alle bare er opptatt av det hyggelige som skal skje på Slottet, passer det ikke å legge opp til en normal politisk krangel i studio. Hvis NRK og TV2 bare durer i vei som før, frykter jeg at mange politikere vil kvie seg for å delta. Avisene har i mye større grad muligheten til å justere tonen, sier Aarebrot.

Glans over Jens

Hvilke partier som vinner på den kongelige festen er uklart. Flere har pekt på at glansen fra bryllupet kan skinne over på regjeringssjefen Jens Stoltenberg. Men Dagbladet kjenner til at man ved Statsministerens kontor er usikre på hvor mye Stoltenberg bør «utnytte» situasjonen.

Folkevalgte har gjort det før. Sist det skjedde var det imidlertid på grunn av sorg, ikke glede. Stoltenbergs britiske kollega Tony Blair fikk maksimal uttelling for oppførselen etter prinsesse Dianas dødsfall i august 1997. Han tolket følelsene i folket, gikk umiddelbart ut med en sterk TV-appell og talte i begravelsen på en måte som fikk gallupen til å gå i været.

I 1957 ble valgkampen her i Norge avlyst da kong Haakon døde.

VINNER VALGKAMPEN: Mette-Marit Tjessem Høiby og Kronprins Haakon kommer til å danke ut de politiske partiene bare noen uker før valget. Men straks etter bryllupsnatta er nok krangelen i gang - blant partiene.