Mette-Marit møtte asylsøkere

Asylsøkere, flyktninger, vanskeligstilte ungdommer og familier: Kronprinsesse Mette-Marit hadde valgt en klar sosial profil for sitt besøk i Nord-Trøndelag torsdag.

PÅ SKOLEBENKEN: H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit besøker Trøndelag om dagen. Kronprinsessen er på en to-dagers rundreise i Trøndelag der hun torsdag besøker blant annet Leira asylmottak, Sjefsgården Voksenopplæring, ungdomsbedrift Kortreist Mat, og Aglo Familiesenter før hun gjester ISFiT-festivalen i Trondheim. På Sjefsgården Voksenopplæring (over) ble hun servert forskjellige smaksprøver fra UB Kortreist Mat, og møtte elever. Foto: Ned Alley / Scanpix
PÅ SKOLEBENKEN: H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit besøker Trøndelag om dagen. Kronprinsessen er på en to-dagers rundreise i Trøndelag der hun torsdag besøker blant annet Leira asylmottak, Sjefsgården Voksenopplæring, ungdomsbedrift Kortreist Mat, og Aglo Familiesenter før hun gjester ISFiT-festivalen i Trondheim. På Sjefsgården Voksenopplæring (over) ble hun servert forskjellige smaksprøver fra UB Kortreist Mat, og møtte elever. Foto: Ned Alley / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var ikke de som pleier å gå først i 17. mai-togene som fikk besøk av kronprinsessen under hennes rundtur i Nord-Trøndelag torsdag. Tvert om: Mette-Marit møtte mennesker som har opplevd mer gråvær og motvind enn de fleste. Etter det NTB får opplyst var det kronprinsessen selv som ønsket det slik.

Kronprinsesse Mette-Marit innledet besøket på Leira asylmottak i Levanger. Rundt 2.500 asylsøkere har bodd på mottaket i løpet de 20 årene det har vært i drift. I dag er det 140 beboere fra 26 land ved mottaket, som presenterer seg selv som et av Utlendingsdirektoratets flaggskip innen mottaksdrift.

Kronprinsessen hadde et eget møte med de unge asylsøkerne Clawdia Govani (17) fra Eritrea og Samin Yousufi (18) fra Afghanistan. Men da ble pressen sendt på dør.

Lærer trøndersk med sang Kronprinsesse Mette-Marit besøkte også Sjefsgården voksenopplæring, som gir opplæring i norsk og samfunnsfag for voksne innvandrere. Skolen har 150 elever fra om lag 35 land.

Rektor Toril Sundal Leirset fortalte hvordan skolen bruker rytme og musikk målrettet for å lære elevene riktig norsk, det vil si trøndersk, uttale.

Det svært internasjonale skolekoret demonstrerte poenget med å synge «Vis at du kainn» med overbevisende trøndersk diksjon.

Kortreist mat Kronprinsesse Mette-Marit fikk også smaksprøver på gulrotmarmelade, byggrisotto med grønnsaker og marinert svinenakke fra elever ved kokke- og stuertlinjen fra Levanger videregående skole. De har etablert en egen bedrift som spesialiserer seg på kortreist mat, mat basert på råvarer fra distriktet.

Kronprinsessen skulle senere torsdag også besøke et behandlingshjem for vanskeligstilt ungdom på Inderøy og et familiesenter i Stjørdal.

Torsdag kveld skulle hun innlede om hiv og aids på den internasjonale studentfestivalen ISFiT i Trondheim. Konferansen, som holdes hvert andre år, samler rundt 500 studenter fra hele verden. Tema for årets konferanse er global helse. Kronprins Haakon deltok på åpningen av konferansen 11. februar.

(NTB)