Mette-Marit og Carter i liten «Nobel-middag»

- Ja, jeg ser fram til å besøke Norge igjen, sa en opplagt Jimmy Carter da han fredag kveld kom til middag i den norske ambassadørboligen i Washington.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sammen med sin Rosalynn var USAs tidligere president æresgjest ved en middag som ambassadør Knut Vollebæk ga til ære for årets vinner av Nobels fredspris, og i nærvær av kronprinsesse Mette-Marit.

Kronprinsessen var allerede på plass da de øvrige gjestene kom, med tre fredsprisvinnere i spissen. De to øvrige nobelprisvinnerne var Norman Borlaug (1970) og Jody Williams (1997).

- Jeg har sett et videoopptak av fjorårets nobeltilstelning i Oslo, og gleder meg til å reise. Kongefamilien har jeg møtt en gang tidligere, da jeg spaserte utenfor Slottet og ble invitert inn på te. Senere kunne jeg sammen med kongeparet skue ut over Oslo fra slottsbalkongen, sa en smilende Carter.

Carter har besøkt Norge flere ganger, men aldri mens han satt i Det hvite hus.

- Jeg fikk ikke muligheten til å besøke Norge den gang, fordi jeg hadde en visepresident som aldri lot en sjanse gå fra seg til å gjeste Norge, har Carter sagt under et av sine norgesbesøk.

Og Walter Mondale besøkte gjerne Vestlandet, Fjærlandsfjorden og Mundal.

Kronprinsesse Mette-Marit er i Washington for å kaste glans over ambassadens kulturmønstring i den amerikanske hovedstad, den sjette i rekken. Ambassadør Knut Vollebæk vartet opp med stekte kamskjell, and fra Hudsondalen og flamberte kirsebær til dessert, alt delikat tilberedt etter alle kunstens regler.

Vollebæk har i lengre tid forsøkt å få til en middag med Jimmy og Rosalynn Carter før reisen til Norge. For noen dager siden kom tilbakemeldingen fra Carter om at 22. november var eneste mulighet. Og dermed ble det full klaff - årets fredsprisvinner og kronprinsessen sammen.

Carter i sentrum

Før middagen poserte Carter og kronprinsessen villig for fotografene i biblioteket i Vollebæks residens. En opplagt president og en smilende kronprinsesse slo av en «prat» før de igjen sluttet seg til de øvrige gjestene.

Som i tillegg til mannen bak den grønne revolusjon på 1960-tallet, Norman Borlaug, og frontfiguren i kampanjen mot landminer, Jody Williams, også talte medieguruen Ted Turner, mannen bak TV-kanalen CNN og flere andre mediebedrifter.

Turner er en nær venn av Carter og flere andre venner av eks-presidenten var også invitert. Ambassadør Jan Eliasson fra Sverige var invitert som representant for Alfred Nobels hjemland, som er vertskap for de fem øvrige nobelprisvinnerne 10. desember.

Kulturmønstring

Kronprinsesse Mette-Marit får rikelig anledning til å se seg om i Washington, samtidig som det er et noe mer offisielt opplegg. Men lørdag har kronprinsessen mye av dagen for seg selv, det er bare et besøk i National Museum of Women in the Arts som står på det offisielle programmet.

Søndag har kronprinsessen en travel dag med åpningen av en utstilling av norsk design som viktigste punkt på programmet. Utstillingen finner sted på Union Station, jernbanestasjonen i Washington, som også i år er hovedarena for den norske førjulsmønstringen.

Men før åpningen av utstillingen skal Mette-Marit overvære høymessen i The Lutheran Church of the Reformation, der pastor Conrad Braaten tar imot. Han er norskamerikaner av tredje generasjon, og under kirkekaffen vil kronprinsessen hilse på medlemmer av den norske menigheten.

(NTB)

<B>UTEN KRONPRINSEN:</B> Mette-Marit tok fly alene til USA denne gangen.