- Mette-Marit og jeg er et spennende team

I et åpenhjertig intervju med magasinet HENNE, forteller Dronning Sonja om sitt forhold til Mette-Marit. - Vi respekterer hverandre, og er blitt et veldig spennende team, sier dronningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjefredaktør Ellen Arnstad i HENNE har fått det første store magasinintervjuet med dronning Sonja på mange år. I intervjuet snakker Sonja blant annet om sine følelser for Mette-Marit.

- Vi respekterer hverandre, og er enige om å gjøre det beste for landet. På hver vår måte. Vi er blitt et veldig spennende team, min svigerdatter og jeg.

Rask opplæring

Sonja ga tidlig uttrykk for hvor viktig det var at Mette-Marit raskt skulle få opplæring i hva det vil si å bli del av kongefamilien. Da Sonja giftet seg med kong Harald følte hun at det var vanskelig å bli akseptert. Den følelsen vil hun ikke at den kommende svigerdatteren skal sitte igjen med.

- Det var ingen kvinner på Slottet, bortsett fra min svigerinne. Jeg møtte et maskulint, militært miljø som ikke hadde vært vant til å ta hensyn til kvinner i ledende roller. Det var en ny opplevelse. Man er tross alt et individ. Jeg var et individ som skulle innpasses i den maskuline verden. Det tok lang tid å bli akseptert, sier hun i intervjuet som er delvis gjengitt i VG.

- Jeg fikk ingen innføring og har derfor vært bevisst på å hjelpe. Nå er det lagt til rette for den kommende kronprinsesse, og det er jeg veldig glad for. Blant annet har hun fått sitt eget kontor, sier Sonja.

Enestående menneske

Det er ikke første gang Sonja uttaler seg om Mette-Marit.

- Det er veldig hyggelig at kronprinsen har funnet en kvinne han kan tenke seg å dele livet med. Etter hvert som jeg har lært Mette-Marit å kjenne, har jeg lært å sette veldig stor pris på henne. Som menneske er hun enestående, synes vi, sa dronning Sonja i september i fjor.

I midten av mars, før kongeparet skulle på statsbesøk til Japan, ble dronningen intervjuet av den japanske avisa The Yomiuri Shimbun. De spurte om hun støttet kronprinsens valg av livsledsager, som konge og dronning og far og mor.

- Vi støtter kronprins Haakon og Tjessem Høiby mer og mer, fordi vi er blitt bedre og bedre kjent med henne, svarte Sonja.

Mette-Marit og Sonja er et godt team. Her er de sammen under åpning av dronning Sonjas private kunstutstilling, Impulser, på Høvikodden 28. juni i år.