Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mette-Marit på bedringens vei

Kronprinsesse Mette-Marit er på bedringens vei og har allerede hatt kongelig besøk på Rikshospitalet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mette-Marit har fått lungebetennelse etter å ha slitt med influensa siden hun var i Salt Lake City. Kronprins Haakon fulgte sin kone til Rikshospitalet i går kveld.

Men det tok ikke lang tid før han dukket opp på sykehuset igjen: Utenfor Rikshospitalet sto i formiddag to av Slottets eskortebilder.

Klokka var nærmere halv-tre da kronprins Haakon kom ut etter å ha vært på sykebesøk siden 10-tiden.

- Selvfølgelig vil kronprinsen være mye på besøk, sier informasjonssjef Wenche Rasch ved Slottet.

Slått ut av virus

- Hun har den siste uka hatt influensa og har nå fått lungebetennelse som sannsynligvis er en komplikasjon til en virussykdom, het det i en pressemelding som ble sendt ut fra Slottet i går kveld.

I formiddag sendte Slottet ut en ny pressemelding. I den knappe meldingen heter det at kronprinsessen er i bedring, men at hun blir på Rikshospitalet inntil videre.

- Det er ikke noe mer å si, sier Rasch.

Torsdag avlyste Mette-Marit et arrangement med Fokus - forum for kvinner og utvikling - fordi hun var syk. Mette-Marit har følt seg uvel over en lengere periode, og var usikker ettersom sykdommen ikke slapp taket.

I går kveld kontaktet Slottet på ny lege. Legen mente det var best at kronprinsessen ble lagt inn på medisinsk avdeling på Rikshospitalet. Ved 21.00-tida ble kronprinsessen lagt inn.

Syk hele uka

Sist mandag kom hun og kronprinsen tilbake fra Salt Lake City der de var tilstede ved en rekke av de norske gull-løpene.

- Var kronprinsessen syk også under OL?

- Ja, hun har hatt influensa den siste uka, sier Rasch.

- Var det en akutt situasjon som førte til at hun ble innlagt?

- Kronprinsessen ble innlagt fordi legen vurderte det som riktig, sa Rasch sent i går kveld.

Hun vil ikke gå i detalj på hvordan dette har artet seg utover at det har vært en influensa.

Det er ikke klart hvor lenge kronprinsesse Mette-Marit vil være innlagt på Rikshospitalet.

- Inntil videre. Vi kommer tilbake til hvilke følger dette får for programmet hennes, sier Rasch.

Det vil da også bli tatt stilling til hvor lenge kronprinsessen skal være sykemeldt. Slottet vil gjennom helga forløpende evaluere siutuasjonen.

Onsdag skal Mette-Marit og kronprins Haakon etter planen reise til Mosambik for å besøke et Redd Barna-prosjekt som paret støtter gjennom sitt bryllupsfond. Besøket, som kronprinsparet har sett frem til, står nå i fare, også fordi flyreiser er en belastning for Mette-Marit fordi hun er flyredd.

- Det er lite sannsynlig at hun reiser nå, sier Rasch. Dét betyr at kronprinsen kanskje må ta turen alene. Alternativet er at den lenge planlagte turen må utsettes.

Visste ingenting

Deler av Høiby-familien visste ingenting om Mette-Marits sykdom før de fikk beskjed klokka 23 i går kveld - via media.

- Jeg kan ikke kommentere dette, sier Mette-Marits bror, Espen Høiby.

Hudlege, professor Ole Fyrand påpeker at det går mye influensa nå, og at det for mange mennesker utvikler seg videre til lungebetennelse: - Lungebetennelse kan begynne som vanlig forkjølelse der det setter seg bakterier, eller det kan forutgå av virus, sier han.

Fyrand sier det ikke behøver være noe dramatisk ved kronprinsessens sykehusinnleggelse. Rikshospitalet har nemlig en særskilt plikt til å ta ekstra godt vare på kongefamilien og regjeringsmedlemmer.

- Slik sett er det logisk at medlemmer av kongefamilien legges inn til intens observasjon, sier Fyrand.

Lang hjemreise

Kronprinsesse Mette-Marit returnerte fra vinter-OL i Salt Lake City sammen med kronprins Haakon forrige lørdag. Da hadde de overvært en rekke jubeløvelser med høy norsk profil, blant annet Kari Traas gull i kulekjøring, som paret jublet hemningsløst over.

Forrige fredag fulgte kronprinsparet sin siste øvelse før de returnerte til Norge. Flyturen hjem tok ett døgn ekstra på grunn avstore forsinkelser.

HJEM FRA OL: Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon under halspipe-finalen i OL.
Hele Norges coronakart