Nobels fredspris

Mette-Marit rørt til tårer

Tilhørerne ble beveget av Nadia Murad og Denis Mukweges sterke beretninger.

BEVEGET: Kronprinsesse Mette-Marit var synlig beveget under nobelprisvinnernes taler i Oslo rådhus. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
BEVEGET: Kronprinsesse Mette-Marit var synlig beveget under nobelprisvinnernes taler i Oslo rådhus. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kronprinsesse Mette-Marit var blant de mange tilhørerne som ble sterkt berørt under talene til fredsprisvinnerne Nadia Murad (25) og Denis Mukwege (63). Begge fortalte sterke personlige beretninger om seksualisert vold mot kvinner - Murad som fange hos Den islamske stat (IS) i Irak, Mukwege som gynekolog for mishandlede kvinner og jenter.

Kraftig applaus

Mukwege fortalte følgende om ei jente på bare 18 måneder:

- Da jeg kom inn, var sykepleierne oppløst i tårer. Spebarnets urinblære, kjønnsorganer og rektum var alvorlig skadet. Fordi hun var blitt penetrert av en voksen.

Legen ble gjentatte ganger avbrutt av kraftig applaus fra forsamlingen, som omfattet store deler av det offisielle Norge.

- Deres majesteter, ærede medlemmer av Nobelkomiteen, mine damer og herrer, fredsvenner: Utfordringen er klar. Den er innen rekkevidde, sa Mukwege.

- Seier

Murad sa i sitt nobelforedrag:

- Dette er en dag hvor det gode har seiret over det onde. Dette er dagen hvor menneskeheten har beseiret terrorismen, dagen hvor barn og kvinner som har vært offer for forfølgelse, har seiret over gjerningsmennene for disse forbrytelsene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer