Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nobels fredspris

Mette-Marit rørt til tårer

Tilhørerne ble beveget av Nadia Murad og Denis Mukweges sterke beretninger.

BEVEGET: Kronprinsesse Mette-Marit var synlig beveget under nobelprisvinnernes taler i Oslo rådhus. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
BEVEGET: Kronprinsesse Mette-Marit var synlig beveget under nobelprisvinnernes taler i Oslo rådhus. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kronprinsesse Mette-Marit var blant de mange tilhørerne som ble sterkt berørt under talene til fredsprisvinnerne Nadia Murad (25) og Denis Mukwege (63). Begge fortalte sterke personlige beretninger om seksualisert vold mot kvinner - Murad som fange hos Den islamske stat (IS) i Irak, Mukwege som gynekolog for mishandlede kvinner og jenter.

Kraftig applaus

Mukwege fortalte følgende om ei jente på bare 18 måneder:

- Da jeg kom inn, var sykepleierne oppløst i tårer. Spebarnets urinblære, kjønnsorganer og rektum var alvorlig skadet. Fordi hun var blitt penetrert av en voksen.

PRISVINNERNE: Nadia Murad og Denis Mukwege med hvert sitt sett medalje og diplom. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
PRISVINNERNE: Nadia Murad og Denis Mukwege med hvert sitt sett medalje og diplom. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer

Legen ble gjentatte ganger avbrutt av kraftig applaus fra forsamlingen, som omfattet store deler av det offisielle Norge.

- Deres majesteter, ærede medlemmer av Nobelkomiteen, mine damer og herrer, fredsvenner: Utfordringen er klar. Den er innen rekkevidde, sa Mukwege.

- Seier

Murad sa i sitt nobelforedrag:

- Dette er en dag hvor det gode har seiret over det onde. Dette er dagen hvor menneskeheten har beseiret terrorismen, dagen hvor barn og kvinner som har vært offer for forfølgelse, har seiret over gjerningsmennene for disse forbrytelsene.

De to prisvinnerne fikk hvert sitt diplom og medalje av nobelkomitéleder Berit Reiss-Andersen i Oslo rådhus. I forveien hadde de vært på audiens hos kong Harald og dronning Sonja på Slottet.

- Sterkeste noensinne

Politikere på vei ut av rådhuset var samstemte: Murad og Mukwege leverte svært sterke taler.

- Jeg har vært på mange Nobel-taler, men dette er det sterkeste jeg noensinne har hørt, sa Solveig Horne (Frp) til TV 2.

- Dette viser hvor lite verden har gjort for å anerkjenne seksualisert vold som våpen i krig, sa Audun Lysbakken (SV) til kanalen.

- Må straffes

Nobelkomitéleder Berit Reiss-Andersen konstaterte at «voldtekt og annen seksualisert vold er et uakseptabelt våpen i enhver krigføring».

- De ansvarlige for krigsforbrytelsene må straffes, og straffefrihet må opphøre, sa hun.

Til stede i publikum, blant kongelige og politikere, var også Mukweges Trondheim-bosatte søster Fiffi Mukwege Namugunga og hennes sønn og Tromsø-spiller Mushaga Bakenga. I tillegg kunne den britisk-libanesiske menneskerettsadvokaten Amal Clooney skimtes.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!