Mette-Marit roses for ny stil

Tryggere, tydeligere og med mer autoritet. Det er noen av skussmålene kronprinsesse Mette-Marit får - samme uke som hun var vertinne alene for første gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Kronprinsessen er en strålende representant for kongehuset. Hun er også tapper med tanke på at hun er gravid, sier Bjørg Bondevik til Dagbladet.


Mette-Marit sto fram som en rutinert og selvsikker vertinne for det japanske keiserparet, da hun i går var helt alene om å representerte den norske kongefamilien.

Kronprins Haakon var i statsråd på Slottet og dronning Sonja var reist til en musikkfest i Hardanger.

En blid kronprinsesse ledet det mye eldre keiserparet med trygg hånd, både på omvisning ved Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, lunsj og omvisning på Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) og i båt på Nidelva fra Nedre Elvehavn til fiskemarkedet i Ravnkloa.

Mette-Marit har vært mye plaget med kvalme i forbindelse med graviditeten. Hun kom derfor seinere enn planlagt til Trondheim torsdag, og sto over en del av programmet for keiserbesøket, men i går så hun ut til å være i fin form.

Er blitt tryggere

Statsministerens kone følger Mette-Marit på nært hold og har selv erfaring med representasjon. Hun er tydelig imponert over kronprinsessen. Under det japanske keiserbesøket i Trøndelag i går, var Mette-Marit vertinne alene for første gang. Og Mette-Marit klarer seg godt, mener kjente kvinner og eksperter som Dagbladet har snakket med.

- Mette-Marit virker tryggere og mer avslappet. Hun har framstått med stadig mer autoritet. Det norske folk er i ferd med å trykke Mette-Marit til sitt bryst, skryter medierådgiver Hans Geelmuyden.

- Det er tydelig at Mette-Marit er blitt tryggere i rollen. Hun utfører pliktene sine nærværende og vakkert, sier Lars Roar Langslet, som har skrevet flere bøker om kongelige.

 VERTINNE:  Mette-Marit er blitt tryggere i sin rolle som kronprinsesse, og i går så hun ut til å trives som vertinne for det japanske keiserparet under besøket i Trondheim. Foto: Tom E. Østhuus
VERTINNE: Mette-Marit er blitt tryggere i sin rolle som kronprinsesse, og i går så hun ut til å trives som vertinne for det japanske keiserparet under besøket i Trondheim. Foto: Tom E. Østhuus Vis mer

Tidligere har kritiske røster framstilt Mette-Marit som usikker og kald i framtoningen. Nå får hun skryt fra flere kvinner for en ny og sikrere stil.

- Det heter jo at erfaring gjør klok, og det er ingen tvil om at Mette-Marit framstår tydeligere og tryggere i rollen sin som kronprinsesse i dag, mener sjefredaktør i bladet Henne, Ellen Arnstad.

Inger Ellen Nicolaisen, gründer av frisørkjeden Nikita, har stor sans for hvordan Mette-Marit framstår.

- Kronprinsessen har funnet en folkelig form, samtidig som hun er troverdig, synes Nicolaisen.

Kultur- og kirkeminister Valgerd Svarstad Haugland og tidligere stortingspresident Kirsti Kolle Grøndahl har full forståelse for at det tar tid å tilpasse seg en ny rolle.

- At Mette-Marit er blitt tryggere, er ikke noe rart, for hun hadde jo ikke erfaring med denne rollen før hun fikk den. Hun har vært gjennom en kjempeomstilling, understreker Haugland.

Læremester Sonja

«Årets sosiolog» i fjor, Ulla-Britt Lilleaas, tror Mette-Marit har hatt en god læremester.

- Det virker som hun har gått i lære hos dronning Sonja, og det har vært bra for henne.

Likevel mener hun Mette-Marit har noe å gå på når det gjelder kroppsspråk og språkføring.

- Hun kan fortsatt opparbeide seg mer kroppslig autoritet, og bli sikrere i språkbruken. Men mens hun tidligere virket innadvendt og usikker, utstråler hun nå sikkerhet.

En som ikke er like imponert, er erkerepublikaner og professor ved Universitetet i Oslo, Trond Nordby.

- Det er jo tydelig at hun har gått på vinke- og neie-kurs. Nå vinker hun pent fram og tilbake, mens hun tidligere vinket mer som en propell, sier Nordby smått sarkastisk.

MØTTE PRESSEN: Kunngjøringen om forlovelsen på Slottet 1.12. 2000.
HANDLETUR: Mette-Marit på vei hjem fra butikken i august 2001.
UT PÅ TUR: En travel Mette-Marit på vei ut høsten 2001.
TRONDHEIM: Nidarosdomen i Märtha og Aris bryllup 24. mai 2002.
STATSBESØK: Mette-Marit i finstasen på Slottet hvor det var middag til ære for Italias president i september 2004.