- Mette-Marit skal slippe å gjøre mine feil

Dronning Sonja forteller i en ny bok om det sterke forholdet til kronprinsesse Mette-Marit. Og at hun av og til har angret på livsvalget hun gjorde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 1968 forlovet dronning Sonja seg med kong Harald. Og hun innrømmer at oppgaven med å være kronprinsesse og dronning av og til har vært tøft.

- Det er klart det har vært perioder i livet da jeg synes oppgaven har vært vanskelig. Det har vært øyeblikk da jeg angret på det livsvalget jeg tok. Når motgangen kommer, skulle man ønske man hadde valgt annerledes. Men slik er det vel for alle, sier dronningen i den nye boka, ifølge Aftenposten.

Anne Grosvold og Anne Torjusson Diesen har skrevet dronningens tanker ned på papiret. Det har ført til utgivelsen «Norges førstedamer».

- Skal slippe den samme opplevelsen

I boka snakker hun blant annet om hvordan hun opplevde debatten rundt forlovelsen med kronprins Harald i 1968. Og hvordan det hele kom tilbake til henne da hennes egen sønn skulle gifte seg.

- Det var rart - og vondt å oppleve hvordan fortiden innhentet meg da kronprins Haakon forlovet seg. Alt kom liksom tilbake: Usikkerheten, den lange ventetiden, tilvenningen til en ny tilværelse som kronprinsesse.

Og Sonja har lært av sin egne opplevelser. Det nye paret skulle slippe det samme:

- Ikke noe menneske har godt av å være utsatt for et sånt press i så lang tid. Det tror jeg man får slite med resten av livet, og derfor var det maktpåliggende for meg å at Haakon og Mette-Marit skulle få slippe å oppleve noe lignende.

Det tok åtte år før kong Olav ville møte sin kommende svigerdatter. Hans barnebarn fikk parforhold og giftemål i boks litt raskere.

- Det gikk vel kanskje litt fort denne gangen, men det var vel på grunn av lille Marius. Så det var jo riktig i denne situasjonen. Man må ta hver situasjon som den er og gjøre det som er riktigst ut fra den, mener dronningen.

Hun er nært knyttet til sin svigerdatter, som nå er i samme rolle som dronningen en gang var i.

Nå er Dronningen kronprinsessens beste støttespiller, og sier at Mette-Marit 'jammen skal slippe å gjøre mine feil om igjen'.

<B>ØSER AV SIN ERFARING:</B> Dronning Sonja vil ikke at Mette-Marit skal gå gjennom det samme som hun selv har gjort.