Mette-Marit skjermes

Kronprinsesse Mette-Marit skal skjermes for andre pasienter når hun kommer til fødeavdelingen på Rikshospitalet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mette-Marit skal i hovedsak behandles som de fleste andre på Rikshospitalet når hun blir innlagt for å føde en av de nærmeste dagene. Sykehuset er nå i full beredskap døgnet rundt, og både rom og nødvendig utstyr står allerede klart for kronprinsessen.

Märtha-malen følges

Etter det Dagbladet erfarer, vil store deler av opplegget som ble gjennomført i forbindelse med Märtha Louises fødsel i fjor, også bli fulgt når Mette-Marit ankommer sykehuset.

Rikshospitalets egen vaktstyrke forsterkes døgnet rundt, med vakter i vestibylen og ved inngangen til avdelingen. Det blir også utplassert politivakter ved sykehuset. På fødeavdelingen er det gjort i stand et eget familierom hvor fødselen skal skje. I korridoren utenfor vil det bli laget en provisorisk lettvegg for å skjerme mot innsyn fra andre personer enn dem som er klarert til jobben med å bistå kronprinsessen. Kronprinsparet vil også få et ekstra tilstøtende rom til disposisjon.

Salutt og flagging

Så snart fødselen er over, vil kongen og dronningen varsles. Likeså Mette-Marits mor.

Så varsles stortingspresident Jørgen Kosmo og resten av det norske folk. Skjer fødselen i god tid før klokka 12.00, vil det ble saluttert med 21 skudd fra Akershus festning, og det skal flagges fra alle offentlige bygninger. Alternativt vil salutt og flaggheising skje påfølgende dag. Gratulasjonsprotokoll vil bli lagt ut på Slottet.

IKKE HELT SOM ANDRE FØDENDE: Kronprinsparet ønsker ikke spesialbehandling på Rikshospitalet. Men kronprinsesse Mette-Marit må likevel belage seg på et langt mer skjermet opphold enn andre fødende. I dag skal kronprinsen etter planen lede statsråd på Slottet.