Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mette-Marit snur trenden

For første gang på over et og et halvt år gjør oppslutningen om kongedømmet et byks opp. Men Mette-Marit-effekten har ennå ikke brakt monarkiet opp til gamle høyder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjeftet på pressen

På Dagbladets siste meningsmåling, utført av MMI mellom 15. og 20. november går oppslutningen om kongedømme opp til 68 prosent - en framgang på seks.

Hva har skjedd siden forrige måling? Mette-Marit har klart å flytte fokus bort fra sin egen fortid.Haakon og Mette-Marit har giftet seg.Kronprinsparet har reist i landet, møtt barn, smilt og vinket.Mette-Marit har vist at hun kan utføre offentlige kronprinsesse-oppgaver.

Flyttet fokus

Siden mai i fjor har oppslutningen om kongehuset vært jevnt nedadgående. På det minste var oppslutningen i sommer på bare 58 prosent, men nå er trenden snudd - i hvert fall på kort sikt.

Etter bryllupet har Mette-Marit klart å få oppmerksomhet på andre ting enn sin kontroversielle fortid. Til tross for at hun er uten utdannelse eller langvarige jobbforhold og har levd en periode temmelig utsvevende, har Mette-Marit som kronprinsesse blitt godt mottatt i folket.

Stephanie Dumont tror den økte oppslutningen skyldes ekte engasjement og troverdighet.

- Det virker som kronprinsparet er fullt og helt engasjert og tror på det de gjør. Engasjementet deres kommer fra hjertet og magen. Valgene deres virker troverdige. De står for noe som er ekte, og det er mangelvare i dag. Dette er en form for kommunikasjon jeg har tro på, sier Dumont, som jobber med reklame og kommunikasjon. Det ser ut som populariteten rundt personen Mette-Marit smitter over på institusjonen kongehuset.

Gir trygghet

Haakon og Mette-Marit har funnet sin tradisjonelle plass i kongefamilien, som et gift kronprinspar. I omskiftelige tider har folk behov for trygghet, og selv om cirka halvparten av alle inngåtte ekteskap ryker, ser det ut til at folket tror på dette ekteskapet.

Kvitt fordommer

Utviklingen på kongehusets oppslutning de siste to årene (se grafikk) bekrefter et inntrykk av at det norske folk har hatt fordommer mot en kronprinsesse med tvilsom bakgrunn. Men nå ser det ut til at fordommene er i ferd med å avta.

For republikanerne er målingen dyster lesing, med en tilbakegang på fem prosent. Bare 15 prosent av de spurte synes Norge bør være republikk. Det er bare i Oslo at alternativet holder stand, med en oppslutning på 22 prosent.

Titalls glansbilder

- Noe annet var ikke å vente etter den velregisserte og vellykkede vielsen, sier republikaner og professor i statsvitenskap, Trond Nordby.

Han er positivt overrasket over at tilbakegangen for republikk ikke er større enn fem prosent etter hva han kaller flere titalls avissider med glansbilder av Mette Marit.

- Verden går langsomt framover. Enhver debatt svekker monarkiet på sikt. Nå gleder jeg meg til en mer prinsipiell debatt om landets styreform. Når vi får en diskusjon om fakta rundt statsformen, kan oppslutningen om republikk gå raskt fram. Det er jo en avsporing å diskutere i hvem kronprinsen velger å gifte seg med. Nå håper jeg på en saklig debatt uten housepartier og romantikk som utgangspunkt. Jo flere argumenter, desto større er sjansen for at folk innser at monarkiet er passé, en form som har overlevd seg selv, sier Nordby.

Hele Norges coronakart