Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mette-Marit tente julegran i London

Foran flere tusen jublende frammøte tente kronprinsesse Mette-Marit den norske julegrana på Trafalgar Square i London.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det norske juletreet er en takk for Storbritannias hjelp og gjestfrihet i de vanskelige årene under okkupasjonen, og et tegn på vennskapet mellom våre to folk, sa kronprinsessen blant annet i sin tale, som hun framførte på et stødig, klart engelsk.

- For barn både i Norge og Storbritannia forbindes julen med håp, forventninger og glede. Men vi må ikke glemme de mange barna som går inn i julen uten forventninger, de altfor mange barna som lever i fattigdom, krig og mangel på omsorg, sa kronprinsessen før hun skrudde på lysene.

Hyggelig

Kronprins Haakon var også til stede, men holdt seg i bakgrunnen under hele seremonien. Nok en gang var det kronprinsessen som sto i sentrum og av de mange tilropene var det ingen tvil om hvem det var folk hadde kommet for å se.

- Mette-Marit, Mette-Marit, lød det taktfast fra publikum da kronprinsparet forlot Trafalgar Square.

Kronprinsparet svarte med å smile og vinke til de mange frammøte. Mange av dem hadde møtt fram et par timer før seremonien begynte for å sikre seg de beste plassene.

- Det er hyggelig å være her og hyggelig med en slik markering, sa kronprins Haakon i et kort møte med pressen.

Nysgjerrige

Det har vært uvanlig stor medieinteresse for årets julegrantenning. Den norske ambassaden i London har blitt nedringt av både norsk og britisk presse.

- Britiske medier er nok litt nysgjerrige på å se det norske kronprinsparet sammen i deres første offisielle rolle her i Storbritannia, sier ambassaderåd Øyvind Stokke, som er leder for presse- og informasjonsavdelingen ved den norske ambassaden i London.

- En artig ting er at BBC News vil ha et lite kamera i toppen av treet i hele desember, sier Stokke til NTB.

Kameraet vil vise bilder på internett fra Trafalgar Square.

55.gang

Det er 55.gang Oslo kommune gir en julegran i førjulspresang til London. Årets tre ble felt i Nordmarka 27.november. Treet er 22 meter høyt og 80 år gammelt. Oslos ordfører Per Ditlev-Simonsen fikk god hjelp av bydelen Westminsters borgermester, Harvey Marshall da treet skulle felles. Begge to var til stede under seremonien på Trafalgar Square.

Det er heller ikke første gang den norske kongefamilien er representert i London når grana tennes. Ved 50-årsjubileet for fem år siden, var det en bunadkledd dronning Sonja som tente de 500 lysene og stjernen på det norske juletreet.

I 1984 var hele den daværende kronprinsfamilien til stede da lysene ble tent. Da var det mor og to barn som sammen tente lysene mens far holdt tale for mange tusen fremmøtte. Dronning Sonja har også en gang tidligere som kronprinsesse tent juletreet i London.

(NTB-Trine Andersen)

Hele Norges coronakart