Mette-Marit til topps

Til alle flaggelskende nordmenn: sett av datoen 19. august. På denne datoen i 1973 ble Mette-Marit født i Kristiansand. Det blir Norges nye nasjonale flaggdag fra 2002.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På alle offentlige bygninger går flagget til topps 19. august fra og med neste år. I likhet med alle i den nærmeste kongelige familie blir også kronprins Haakons forlovede, Mette-Marit Tjessem Høiby, vist ære med en egen flaggdag etter at de to er blitt gift.

Kom overraskende

- Forutsetningen for en flaggdag er at bryllupet mellom kronprins Haakon og frøken Tjessem Høiby har funnet sted, sier rådgiver i Utenriksdepartementet, Thor Magnus Jartun Bronder, til Dagbladet. Dermed får Mette-Marit sin første flaggdag til neste år, siden bryllupet med kronprins Haakon skjer 25. august.

Kongelige flaggdager

  • 21. februar, kong Haralds fødselsdag
  • 4. juli, dronning Sonjas fødselsdag
  • 20. juli, kronprins Haakons fødselsdag
  • 22. september, prinsesse Märtha Louises fødselsdag

Den nye flaggdagen kommer som lyn fra klar himmel for almanakkprodusentene.

- Vi har ikke fått med den nye flaggdagen i neste års almanakker og det beklager vi. Almanakkene for 2002 er allerede trykt, sier forlagssjef Erik Mathiesen ved Almanakkforlaget til Dagbladet.

Et annet problem for alle som sender ut trykksaker hvor alle offisielle flaggdager er et viktig element, er hvilken tittel Mette-Marit får. Kong Harald har tidligere sagt at dette ikke blir offentliggjort før på bryllupsdagen, og da er trykksakene allerede ferdigprodusert.

Leder i organisasjonen Norge For Republikk, Bengt Nilsen, sier at han i utgangspunktet vil respektere den nye flaggdagen, men at organisasjonen som jobber for at Norge skal skifte statsform, prinsipielt er motstandere av at vi flagger på fødselsdagen til de kongelige.

Overflødig

- Jeg mener det er riktig å flagge av respekt for den styreform som er gjeldende. Mitt personlige standpunkt er imidlertid at Norge burde vært republikk, og da er slike flaggdager overflødige. Vår kamp dreier seg imidlertid ikke om personer, men om prinsipper, sier Nilsen.

- Dette spørsmålet må Slottet komme tilbake til i forbindelse med bryllupet, sier informasjonssjef ved slottet Wenche Rasch.