Mette-Marit tilbake i sola

Blid og smilende, men tydelig merket av hudskadene hun pådro seg under fjernsynsintervjuet med tysk tv, var kronprinsesse Mette-Marit tilbake i sola på slottsbalkongen. Godt beskyttet av en diger hatt og en solfaktor på mellom 40 og 60.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For å ikke gjøre skadene verre, anbefalte legene kronprinsessen å bare være ute i sola i korte perioder, og det rådet fulgte hun på nasjonaldagen. Mette-Marit tok ingen sjanser og tok lange pauser mellom hver gang hun mottok folkets hyllest fra slottsbalkongen.

- There is Mette-Marit, utbrøt en utenlandsk kvinnelig turist med fryd i stemmen da hun gjorde sin siste entré på slottsbalkongen ved 12.50-tida.

Under sin store, bredbremmede røde hatt tilbrakte hun til sammen bare 29 minutter i den sterke maisola som varmet det rekordlange barnetoget og titusener tilskuere langs ruten.

Kong Harald, dronning Sonja og kronprins Haakon vinket tappert og smilte standhaftig gjennom de snaue tre timene det tok barnetoget å passere.

Faktor 40- 60

Det var på legens ordre at Mette-Marit tok pauser fra sola. Selv om hudskaden er under bedring, tåler hun ikke lang eksponering for sterk sol, og under de korte periodene hun var ute på balkongen, måtte hun benytte solkrem med sterk solfaktor.

- Vi har vært veldig opptatt av å beskytte kronprinsessen så mye som overhodet mulig, både ved å benytte solkrem med høy faktor, ved å være så lite som mulig i sola, og ved å beskytte seg med naturlig skygge, som fra en hatt; sier seksjonsoverlege Nils-Jørgen Mørk, ved hudavdelingen på Rikshospitalet.

- Vi anbefalte henne å bruke en solkrem med en beskyttelsesfaktor mellom 40- 60, sier Mørk.

Sammen med professor Jan Petter Blomhoff har han behandlet Mette-Marit etter skandaleintervjuet som ga henne brannskadene. Mette-Marit ble ikke undersøkt av legene i går, verken før eller etter kronprinsessens offentlige opptredener.

Fikk solkrem

Det var på Skaugum klokka 08.15 kronprinsessen gjorde sin første offentlige opptreden etter at hun fikk hudskadene. Askerinnbyggernes samtaleemne før entreen var om skadene ennå var synlige på ansiktet hennes. Hun hadde tydelige skader på begge kinn, og på leppene.

Til tross for at Mette-Marits hudskader ikke er helt leget, vinket og smilte hun til barnetoget i Asker. Barn med blomster og russ med gaver fikk klemmer av henne, men meget forsiktig.

Kronprinsparet tilbrakte natt til 17. mai på Skaugum. Tradisjonen tro fikk de gaver av Asker-russen. Solkrem, førstehjelpsutstyr og fjøskjeledresser vakte latter hos kronprinsparet. Mette-Marit, iført rogalandsdrakt, tok bare et kvarters pause den timen det tok barnetoget å passere.

Slottet oppsummerer Mette-Marits dag slik: - Det har gått helt fint, men kronprinsessen har på legens anbefaling begrenset oppholdet i sola veldig, sier informasjonssjef Wenche Rasch ved slottet.

HATT OG KREM: Iført en mørk blå drakt og en oppsiktsvekkende, bredbremmet rød hatt for å holde sola ute, sto Mette-Marit til sammen 29 minutter på slottsbalkongen. Hun brukte solkrem med faktor på over 40.
HUDSKADER: Skadene i Mette-Marits ansikt var tydelig da hun gjorde sin første offentlige opptreden på Skaugum om morgenen 17. mai.
TIDLIG PÅ'N: Kronprinsparet startet feiringen av dagen hjemme på Skaugum i Asker klokka 08.15.