Mette-Marit vinker!

Klokka 10.31 kom en smilende Mette-Marit Tjessem Høiby ut på slottsbalkongen. For første gang vinker hun til folket på 17. mai.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I morgentimene regnet det littegranne i hovedstaden, men da Mette-Marit Tjessem Høiby og kongefamilien kom ut på balkongen forsvant regndråpene. Først kom Kong Harald, tett fulgt av Dronning Sonja og prinsesse Martha. Deretter kom kronprins Haakon og hans forlovede.

Uten bunad

Mette-Marit er iført en hvit jakke og en mørkeblå og rund hatt. Dronning Sonja har en lyserød drakt, mens prinsesse Martha er kledd i lysegrønt. Kongen og kronprins Haakon har på seg dress. Alle har på seg 17. mai-sløyfer og hatt.

Mette-Marit er populær for de oppmøtte på slottsplassen. Flere ganger hører vi stemmer som roper og hilser på kronprinsens forlovede: Mette-Marit! Mette-Marit.

På slottsbalkongen 17. mai har vi bare en eneste gang sett dronning og prinsesse iført bunad. Det var i 1995 under feiringen av 50-årisjubileet for frigjøringen.

Når kongefamilien hilser barnetoget i Asker på Skaugum om morgenen 17. mai, har de kongenlige kvinnene alltid på seg sine lokale Asker-drakter.

God tone

Klokka 13.03 begynner kongefamilien å bevege seg på slottsbalkongen. De vinker og går ut på balkongens venstre kant for å hilse de på garden, som spiller en sang.

Klokka 13.05 er barnetoget over og kongefamilien hilser og vinker igjen til de mange tusen oppmøtte festkledde. Mette-Marit og kronprinsesse Martha har tatt på seg ekstra klær på grunn av det kjølige 17. mai-været i hovedstaden. Fra folkemengden ropes det igjen: Mette-Marit, Mette Marit.

13.06: Så er Mette-Marits 17. mai-debut over. Smilende og vinkende forlater kongefamilien slottsbalkongen.

På konsert

Det var nasjonalromantikk, ungdommelig forelskelse og kongelig verdighet på ett og samme sted under festkonserten i Oslo Konserthus senere på nasjonaldagen.

De kongelige - representert ved kronprins Haakon, hans forlovede Mette-Marit Tjessem Høiby og prinsesse Märtha Louise - samt resten av publikum ble servert en festkonserten som var innpakket i romantikk på alle bauer og kanter.

Kjærlighet

En sprudlende programleder Lise Fjeldstad slo an tonen fra første stund med å minne om at intet er bedre enn det å være forelsket, og spesielt ikke enn å være forelsket i mai måned.

- Jeg kan ikke tenke meg noe bedre, sa Fjelstad og ramset opp en hel masse positive egenskaper som man får når man er forelsket, før hun med et lurt smil speidet ut i salen i retning av de kongelige. Noe svar fikk hun ikke, men de smilte godt både kronprins Haakon, hans forlovede og hans søster.

Uten hatter

Kronprins Haakon, Mette-Marit Tjessem Høiby og prinsesse Martha ankom arrangementet i Vika like før klokken 16.00 fredag.

En smilende trio ble ønsket velkommen og geleidet inn til sine plasser av varaordfører i Oslo, Svenn Kristiansen, og direktør for Konserthuset, Knut Vigar Hansen. Antrekket var det samme som de stilte i på slottsbalkongen tidligere på dagen, men hattene var lagt igjen.

Og det var en forrykende flott forestilling de fikk overvære. Her kunne både kongelige og menige nyte klassisk musikk, leikarring og afrikansk tromming med mer.

Trolsk stemning

Det kunstneriske nivået var svært høyt. Oslo Symfoniorkester og solist Håvard Stensvold skapte en nærmest trolsk stemning i konsertsalen med sin framførelse. Særdeles stemningsfullt var også Griegs klaverkonsert i a-moll hvor Lennart Wolfgramm trakterte tangentene.

Og den nasjonalromantiske stemningen den holdt seg i den en og halv timen som forestillingen varte. Det hele ble avsluttet med nasjonalsangen hvor alle reiste seg, og de fleste sang med.

Skal vi tro de at gifteklare var ennå litt mer forelsket da de dro enn da de kom?

VELLYKKET DEBUT:</B> Mette-Marit Tjessem Høiby og kronprins Håkon så ut til å trives på balkongen i dag.
<B>I GODT HUMØR:</B> Dronning Sonja og kong Harald smilte og vinket til de mange tusen barna fra slottsbalkongen i dag.
METTE-MARIT!</B> Mette-Marit Tjessem Høiby var populær blant de oppmøtte på slottsplassen i dag.
PÅ KONSERT: En strålende Mette-Marit på vei inn i Oslo konserthus i ettermiddag.
KONGELIG: Prinsesse Märtha, Mette-Marit og kronprins Haakon gikk på konsert.
KALDT:</B> Mette-Marit tok etterhvert på seg en mørkeblå jakke i det kalde 17-mai-været i Oslo.