Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mette-Marits fortid deler folket

Kronprinsens kjæreste, Mette-Marit Tjessem Høiby, splitter det norske folk. Halvparten av befolkningen mener at det bør stilles strengere krav til hennes og andre kongeliges livsførsel enn andre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser en omfattende undersøkelse MMI har gjort for Dagbladet. Tre av fire mener kjærlighetsforholdet er en privatsak.På spørsmålet om det bør stilles spesielle krav til de kongelige ektefellers livsførsel og vandel, viser MMI-målingen at de spurte er splittet i to like store grupper.

  • Ikke overraskende er det de yngste som er motstandere av forskjellsbehandling. 75 prosent av de unge mener det ikke bør stilles strengere krav til de kongelige enn andre personer
  • Hele 59 prosent av dem over 60 år mener kravene bør være strengere for de kongelige.

Visste alt

Forholdet mellom kronprins Haakon og Mette-Marit Tjessem Høiby ble kjent før jul i fjor. Siden da har kongefamilien og de ansatte på Slottet vært forberedt på bred omtale rundt kvinnen tronarvingen er kjæreste med.

Slottet har hele tida visst at Mette-Marit har forbindelser til det kriminelle miljøet og housekulturen. Flere i hennes tidligere omgangskrets er straffedømt. Politiet frykter for at dette kan være en sikkerhetsrisiko. Istedet for at disse forholdene skulle legge hindringer i veien for kronprinsens kjærlighetsforhold, skal kongen og dronningen ha bestemt seg for å støtte Haakons valg av kjæreste.

Kjæresteparet har heller ikke låst seg inne etter all oppmerksomheten. De er til stadighet observert sammen i Oslo-sentrum.

Kabinettsekretær Berit Tversland fikk i går ettermiddag referert resultatene fra undersøkelsen.

- Jeg merker meg tallene, men ønsker ikke å kommentere dem, sier Tversland.

Kronprins Haakon har selv sagt at han aldri har holdt Mette-Marits bakgrunn hemmelig for sine foreldre. Dermed kom ikke oppslagene om Mette-Marits fortid som noen overraskelse for dronning Sonja og kong Harald.

Sentrale spørsmål

MMI foretok målingen denne uka - altså like etter at kronprins Haakon bekreftet forholdet til Kristiansand-jenta Mette-Marit. 730 personer er intervjuet i undersøkelsen.

- Dette er åpenbart en sak som engasjerer. Blant annet er antall vet ikke-svar mindre enn normalt, sier statsviter Kristin Hoff i MMI til Dagbladet.

Kongehuset får bred støtte i befolkningen: Hele 71 prosent ønsker kongedømme, bare 13 prosent vil ha republikk. 17 prosent har ingen mening. Det er først og fremst de over 25 år som støtter monarkiet. Kongehuset har videre flest tilhengere i Kristelig Folkeparti og Arbeiderpartiet.

- Kongefamilien og staben på Slottet kommer til å studere målingen nøye, sier Tversland.

- Slottet har aldri på eget iniativ foretatt målinger om kongehusets popularitet i befolkningen. Jeg vet at monarkiet i Storbritania har gjort slike målinger, men det har aldri blitt utført i Norge, fortsetter kabinettsekretær Tversland.

Haakon får støtte

Professor Trond Nordby, som var kronprins Haakons foreleser på Universitetet i fjor høst, er republikaner. Han er ikke overrasket over at størsteparten av de spurte er tilhengere av monarkiet.

- Det er heller ikke uventet at vi finner færre monarkister blant de unge. Ungdom er mer liberale, mindre bundet av tradisjon, mener Nordby.

I intervjuet med NRK sa kronprinsen at han ser på kjærlighetsforholdet til Mette-Marit som en privat sak - inntil de eventuelt bestemmer seg for å formalisere forholdet. Kronprinsen er uten tvil en populær tronarving, og får støtte for sitt syn blant folket. Tre av fire mener forholdet er en privat sak.

- Kronprinsen har sagt klart fra om at kjærlighetsforholdet er en privat sak. Jeg ønsker ikke å kommentere resultatet noe utover dette, sier Berit Tversland.

ulf.andre.andersen@dagbladet.no

frode.hansen@dagbladet.no

PRIVAT: Tre av fire mener forholdet mellom Mette-Marit og kronprinsen er en privatsak.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling