TILREGNELIG ELLER IKKE?: Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen mener nye sakkyndige må vurdere om Anders Behring Breivik er tilregnelig eller ikke.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TILREGNELIG ELLER IKKE?: Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen mener nye sakkyndige må vurdere om Anders Behring Breivik er tilregnelig eller ikke. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Mette Yvonne krever ny vurdering av Breivik

Bistandsadvokaten mener det er reist så mye tvil om Husby og Sørheim at retten må utnevne nye eksperter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen sier til NTB at hun vil be tingretten oppnevne nye sakkyndige til å vurdere om Breivik er tilregnelig.

Til Dagbladet forklarer Larsen hvorfor:

- Det er skapt tvil om rapporten fra Sørheim og Husby. Vi mener en slik tvil er noe vi må forholde oss til, og at det er derfor er på sin plass å kvalitetssikre vurderingen av Breivik gjennom å oppnevne nye sakkyndige, sier Larsen til Dagbladet.

På vegne av klienter Som en av tre koordinerende bistandsadvokater har Larsen tidligere slått fast overfor Dagbladet at det ikke er aktuelt å be om en ny vurdering av Breivik. Til det er meningene for delte blant de rundt 170 bistandsadvokatene. Når hun likevel ber om ny sakkyndige nå, er det som advokat hos Stabell & Co. Advokatfirmaet representerer cirka 60 klienter, både fra Utøya og Regjeringskvartalet.

- Vi har klienter som over tid har bedt oss om å be om en ny vurdering, sier Larsen.

- Annen konklusjon Larsen viser til en rekke uklarheter rundt rapporten fra de oppnevnte sakkyndige, psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby.

Her er noen punkter Larsen mener retten bør ta hensyn til:
- Det er reist betydelig tvil om konklusjonen i rapporten fra Sørheim og Husby. Det er kommet vektige innvendinger fra profesjonelt hold.

VIL HA NYE: Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen mener det er tvil om uavhengighetsforholdet mellom Torgeir Husby og Synne Sørheim. 

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
VIL HA NYE: Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen mener det er tvil om uavhengighetsforholdet mellom Torgeir Husby og Synne Sørheim. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

- Blant våre klienter er det en rekke ressurspersoner. Disse har overfor oss reist flere fornuftsbaserte spørsmål; som hvordan han kan være utilregnelig når han har klart å planlegge så målrettet.

- Tilbakemeldingen fra Ila er at behandlerne der, fra samme profesjon, ikke vurderer han som psykotisk. 

Sår tvil Ifølge Mette Yvonne Larsen er det også sådd tvil om Søheim og Husbys uavhengighet, og at også dette bør gir grunnlag for å oppnevne nye sakkyndige.

Tidligere i dag ba Oslo tingrett alle partene melde fra hvorvidt de ønsker nye sakkyndige eller ei. Den rettsmedisinske kommisjonen har konkludert med at rapporten fra Sørheim og Husby holder mål.

Verken Synne Sørheim eller Torgeir Husby har besvart Dagbladets henvendelser så langt i dag. På Husbys automatiske telefonsvarer opplyser han at han ikke kommenterer sakkyndigrapporten, kommentarer til den, sider ved den eller reaksjoner på den, og viser til at rapporten er å regne som et taushetsbelagt straffesaksdokument.

Dagbladet kommer med mer.

LES OGSÅ: Derfor ble Breivik erklært utilregnelig

NY VURDERING: Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen ber retten oppnevne nye sakkyndige. 
Foto: Erlend Aas / Scanpix
NY VURDERING: Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen ber retten oppnevne nye sakkyndige. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer