- Mette Yvonne synser om Breivik uten kompetanse

Christian Lundin kritiserer kollega Mette Yvonne Larsen. Les mer og se video.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg reagerer på at en av de kooridinerende bistandsadvokatene bestemmer seg for ett standpunkt, nemlig det at Breivik skal erklæres tilregnelig, sier bistandsadvokat Christian Lundin til Dagbladet, og sikter til kollega Mette Yvonne Larsen.

- Vi har ikke kompetanse til å uttale oss om disse medisinfaglige spørsmålene, legger han til.

Det Lundin sikter til er at koordinerende bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen ved flere anledninger har kritisert arbeidet til den rettsmedisinske kommisjon, så vel som de to sakkyndige Torgeir Husby og Synne Sørheim.

Larsen har tidligere gjort det klart at hun tror Breivik er tilregnelig.

- Bør ikke synse Lundin sier i dag at han mener Sørheim og Husby har levert en grundig og god redgjørelse, og at de har svart godt for seg i retten.

- Hva tenker du om at dere bistandsadvokater har så forskjellige syn, Lundin?

- Jeg tror noen av bistandsadvokatene begår en feil ved å synse om spørsmål uten nødvendig kompetanse. Breivik er et vanskelig medisinsk kasus, og jeg syns ikke vi bør synse om det, svarer Lundin.

- Kryr av eksperter Mette Yvonne Larsen trekker først fram Lundins bakgrunn når hun svarer på hans kritikk:

- Christian Lundin er en meget dyktig advokat på sitt felt, og han sitter jevnlig og eksaminerer, med tyngde, leger og medisinske eksperter innenfor fagfelt han ikke er utdannet til. Han jobber med erstatningsrett og der kryr det med medisinske eksperter.

Med dette som forutsetning mener Larsen at Lundins kritikk mister sin slagkraft:

- Således blir det meningsløst å argumentere med at vi som sitter i denne saken ikke er psykiatere. Vi er advokater og skal eksaminere om grunnlaget for vurderingene, dette er rutine og i kjernen av advokatvirksomheten. Vi må adressere problemstillingene og jeg minner om at rettens medlemmer heller ikke er psykiatere, sier Larsen, som satt i psykiatrilovutvalget som avga nytt lovforslag om psykisk helsevern i fjor.

- Forundret over kritikk Hun får støtte av en av de andre bistandsadvokatene i saken, Sjak R. Haaheim.

- Jeg er forundret over at Lundin trekker konklusjoner om partenes mulige konklusjon før bevisføringen er over. I straffesaker er det uvanlig og spesielt, og jeg har ikke opplevd noe liknende i løpet av mine år i strafferettspleien, sier Haaheim til Dagbladet.

Han mener det er helt sentralt at Larsen stiller spørsmål til aktørene som vitner.

- Larsen og de to andre koordinerende bistandsadvokatenes rolle er å stille spørsmål på vegne av alle bistandsadvokatene som med interesse følger denne delen av saken over hele landet, sier Haaheim.