Mexico ber USA stanse våpenstrøm til narkokartellene

90 prosent av narkokartellenes våpen kommer fra USA.

VÅPENPROBLEM: Dette er våpen som er beslaglagt av mexikanske myndigheter, og er her på vei til hæren for å destrueres. Foto: Scanpix/ AP Photo/Eduardo Verdugo
VÅPENPROBLEM: Dette er våpen som er beslaglagt av mexikanske myndigheter, og er her på vei til hæren for å destrueres. Foto: Scanpix/ AP Photo/Eduardo VerdugoVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs visepresident besøkte mandag Mexico der han ble møtt av president Felipe Calderóns bønn om at USA stanser flommen av våpen til narkotikakartellene.

I en erklæring fra presidenten heter det at det er behov for styrket innsats mot smuglingen av våpen og hvitvasking av penger.

Smugling Under Bidens to dagers besøk til Mexico og Mellom-Amerika står narkotikasmuglingen i fokus.

Det er økende frustrasjon både i USA og i regionen over at kampen mot smuglingen er mislykket, som blant annet har ført til en ny debatt om legalisering av narkotika som ble startet av Guatemalas nye president Otto Pérez Molina.

- Biden sier han er åpen for en debatt om legalisering, men bare for å vise at en slik legalisering ikke vil få positive resultater.

Liberale våpenlover Han pekte blant annet på helseeffekten av en legalisering og sa at det ikke fins noen mulighet for at president Barack Obama vil godta legalisering.

50 000 mennesker er drept i forbindelse med myndighetenes offensiv mot narkotikasmuglingen og rivalisering mellom kartellene siden 2006.

Mexico føler at kampen de fører er nytteløs så lenge liberale våpenlover i USA gjør at våpen kan kjøpes fritt og deretter smugles til Mexico. 90 prosent av narkokartellenes våpen kommer fra USA.

Etter Mexico reiser Biden til Honduras der han møter de fleste av de mellomamerikanske presidentene.

(NTB)

MØTE: President i Mexico Felipe Calderon (t.h.) møtte i går USAs visepresident Joe Biden i Mexico. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/Yuri CORTEZ
MØTE: President i Mexico Felipe Calderon (t.h.) møtte i går USAs visepresident Joe Biden i Mexico. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/Yuri CORTEZ Vis mer