Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mexico fastslår at de 43 studentene ble myrdet

Ble pågrepet av det lokale politiet og overlatt til narkokartellet som drepte dem.

DEMONSTRASJON:  Demonstranter bar bilder av de de drepte studentene under en demonstrasjon i forbindelse med at det 26. januar var fire måneder siden forsvinningen. Mexicos riksadcokat fastlår nå at de 43 studentene er døde. Foto: Rebecca Blackwell / AP / NTB Scanpix
DEMONSTRASJON: Demonstranter bar bilder av de de drepte studentene under en demonstrasjon i forbindelse med at det 26. januar var fire måneder siden forsvinningen. Mexicos riksadcokat fastlår nå at de 43 studentene er døde. Foto: Rebecca Blackwell / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mexicos riksadvokat fastslår at de 43 studentene som har vært savnet i delstaten Guerrero, er døde, og at de ble drept av et narkokartell, som trodde de var fra en rivaliserende bande.

Alvorlig krise Studentene fra lærerskolen Ayotzinapa forsvant i september i byen Iguala i Guerrero.

Forsvinningen utløste kraftige reaksjoner i Mexico, der folk er grundig lei av narkovolden og korrupsjonen, og den utviklet seg til en alvorlig krise for den nye presidenten Enrique Peña Nieto.

Hittil har myndighetene ikke villet si mer enn at studentene var savnet, men tirsdag uttalte riksadvokat Jesús Murillo Karam at de uten tvil var bortført, drept og brent, og at levningene deretter ble kastet i en elv.

Arrestert og overlatt til narkokartell Bare ett av de forkullede likene er identifisert, og Murillo sier at banden destruerte levningene så grundig at det neppe blir mulig å identifisere flere.

Studentene ble pågrepet av det lokale politiet på ordre fra borgermesteren i Iguala og deretter overlatt til narkokartellet Guerreros Unidos 26. september.

99 mennesker er hittil arrestert i saken, blant dem borgermesteren, hans kone og lederen for Guerreros Unidos.

Store protester Saken ble en tydelig illustrasjon på de nære forbindelsene mellom organisert kriminalitet og mange politikere over hele Mexico.

Riksadvokatens kontor sier at et medlem av Guerreros Unidos har tilstått at han fikk ordre fra en av sine sjefer om å likvidere de 43 studentene.

Minst 27.000 mennesker samlet seg mandag til en større protest i Mexico by for å markere at det var gått fire måneder siden studentene forsvant. «De tok dem i live, vi vil ha dem tilbake i live», ropte de.

(NTB)