Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mexico frigjør dokumenter etter studentdrap

Gjengmedlem hevder flere av studentene ble drept andre steder enn myndighetene oppga.

 DEMONSTRERER:  Tusenvis av demonstranter markerte ettårsdagen for de 43 studentdrapene som rystet Mexico i september 2014. Myndighetene oppgir at mer enn 25,000 mennesker forsvunnet i Mexico siden 2007. Photo by Bénédicte Desrus
DEMONSTRERER: Tusenvis av demonstranter markerte ettårsdagen for de 43 studentdrapene som rystet Mexico i september 2014. Myndighetene oppgir at mer enn 25,000 mennesker forsvunnet i Mexico siden 2007. Photo by Bénédicte Desrus Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noen av de 43 studentene som ble funnet døde på en søppelfylling i Mexico i fjor, ble drept andre steder enn det myndighetene tidligere har opplyst, viser dokumenter som nå er frigitt.

Påtalemyndigheten i Mexico opplyste i fjor at de 43 studentene som var meldt savnet, ble funnet døde på en søppelfylling der de var blitt satt fyr på. Men et 54.000 sider langt dokument som riksadvokat Arely Gómez publiserte søndag, viser at ni av studentene ifølge et gjengmedlem ble drept andre steder.

Hennes forgjenger Jesus Murillo konkluderte sent i fjor med at politiet i byen Iguala i delstaten Guerrero angrep studentene 26. september etter at de hadde tatt busser som de skulle bruke i en demonstrasjon i hovedstaden Mexico by.

Tvil rundt etterforskningen Murillo konkluderte med at politiet bortførte de 43 studentene og overleverte dem til narkobanden Guerreros Unidos, som forvekslet dem med rivaliserende gjengmedlemmer. Dermed ble studentene drept og satt fyr på ved en søppelfylling i byen Cocula. Studentenes foreldre har aldri godtatt denne offisielle versjonen av hva som skjedde.

I forrige måned slo eksperter fra Den mellomamerikanske menneskerettighetskommisjonen fast at det ikke fantes fnugg av bevis for at de 43 studentene ble satt fyr på ved søppelfyllingen. Etterforskningsleder Tomas Zeron insisterte på at «flesteparten» av studentene ble satt fyr på ved fyllinga, men medgikk at han ikke kunne bekrefte at det gjaldt alle de 43 studentene.

Gjengmedlem forteller Dokumentene som nå er frigitt avslører et vitnemål fra Marco Antonio Rios, et av medlemmene i narkobanden Guerreros Unidos. Han har sagt at 13 av studentene ble fraktet til en høyde utenfor Iguala. Der ble minst ni av dem drept, har han sagt. Likene ble deretter kastet ned i et hull i bakken og satt fyr på med diesel. Deretter ankom et kjøretøy med ti andre studenter.

- Jeg skjøt to av dem i hodet, sier Rios i sin vitneforklaring. Fire andre ble drept av øvrige gjengmedlemmer, legger han til, og sier at de seks likene ble kastet ned i gropen, satt fyr på og dekket over med jord og greiner.

- Fire overlevende ble bundet sammen. De var blitt slått og var blitt forlatt bevisstløse, sier Rios i vitnemålet.

Han forteller at han gikk hjem klokken 3 om natten den 27. september i fjor og at han ikke vet hva som skjedde med de øvrige studentene.

Har identitet på én Påtalemyndigheten i delstaten Guerrero uttalte i oktober i fjor at leiemordere hadde innrømmet å ha drept 17 studenter og gravd ned likene. Samme måned ble det funnet en massegrav med 28 lik. Men DNA-tester viser at ingen av dem var blant de 43 studentene. I stedet dreide det seg om dødsofre fra andre saker.

Dokumentene som er frigjort inneholder vitneforklaringer med motstridende opplysninger. Et vitne sier at han så rundt 30 studenter bli fraktet til fyllingen, mens en annen sier det var rundt 40 studenter. Leiemorderen Jonathan Osorio sier 15 av studentene allerede var døde da de ble plassert på søppelfyllingen. De hadde omkommet av kvelning fordi de ble stablet oppå hverandre i varebilen, ifølge Osorio.

De som fortsatt var i live ble enten skutt i hodet eller slått i hjel med en stokk, og deretter satt fyr på, sier han. Asken fra likene ble samlet opp i åtte svarte søppelsekker og kastet ut i ei elv en times kjøretur unna, ifølge et annet vitne, Agustin Garcia.

Myndighetene har til nå bare kunnet bekrefte identiteten til én av de 43 studentene, mens det finnes deler av DNA på en annen student.

(NTB)


Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!