Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mexico i bakrus

Det går mot tequilatørke i Mexico. 40 prosent av produsentene må kanskje stoppe produksjonen på grunn av mangel på Agave, hovedingrediensen i verdens mest populære brennevin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tequilaprodusentene er blitt offer for egen suksess. Det tidligere fattigmannsbrennevinet er blitt enormt populært de siste åra. Produksjonen har økt kraftig, samtidig som en sopp drepte millioner av agaveplanter i 1997. Resultatet er ikke uventet: kronisk mangel på råstoff

- Det er ingen Agave igjen, sier guvernør Alberto Cardenas i delstaten Jalisco til Reuters.

Nærmeste fremtid ser heller ikke lys ut for Mexicos tequilaprodusenter. Det tar opptil ti år for en agaveplante å modnes.

En tredjedel av de etablerte produsentene har allerede gitt opp produksjonen, og de som er igjen beskytter Agaven med makt. Mexicos ørken er full av tungt væpna vakter som beskytter den den blå, kaktuslignende planten. Prisen er tidoblet den siste tida, og en last med agavekjerner tilsvarer flere årsinntekter for fattigfolk i Mexico.

Produsentene drar også mexicansk stolthet og nasjonal identitet inn i kampen mot tyvene.

- Når en person stjeler Agave, fornærmer han hele det mexicanske folket, sier Fernando Flores Zzñiga, leder for produsenten José Cuervo.