Mexico kritiseres for håndtering av virus

Av 152 påstått døde er bare 20 bekreftet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): To uker etter det første kjente dødsfallet som følge av svineinfluensa, er det fortsatt mange ubesvarte spørsmål rundt det nye viruset.

Mexicanske myndigheter må nå tåle kritikk for hvordan de har håndtert smitteutbruddet.

De har fortsatt ikke funnet ut hvor utbruddet oppsto eller hvordan det spredde seg. Familiene til de døde har ikke fått medisinsk behandling, og selv om de oppfordrer alle som føler seg syke til å dra til sykehuset, klager febersyke mennesker på at ambulansepersonellet er redde for å ta dem med seg, skriver nyhetsbyrået AP.

Den mexicanske helseministeren Jose Angel Cordova opplyste i går at 152 personer trolig er døde av viruset. Likevel har bare 20 tilfeller av influensarealaterte dødsfall blitt bekreftet.

Innbyggerne i Mexico stiller nå spørsmålstegn ved myndighetenes håndtering av saken.

- Ingen tror myndighetene lenger, sier Edgar Rocha (28) til Ap.

- Ikke ressurser

Helsedepartementet i landet sa i går at de ikke hadde personell til å oppsøke familiene til de døde. De har derfor ikke kunnet startet noen behandling av den delen av befolkningen som har vært mest utsatt for smitten og som har størst sannsynlighet for å bringe smitten videre.

Dette betyr også at de går glipp av verdifull kunnskap om hvordan ofrene ble smittet, noe som kan være nøkkelen til å forstå hvordan epidemien startet og hvordan den kan stoppes.

I går kom det også fram at svineinfluensaen kan ha oppstått tidligere enn først antatt. Det første dødsfallet som er bekreftet av myndighetene er en kvinne som døde 14. april, i den sørlige staten Oaxaca. Helseministeren opplyste i går om at tester viser at en 4 år gammel gutt fikk sykdommen minst to uker tidligere i nabostaten Veracruze state, hvor innbyggerne hadde klaget over forurensingen fra en stor grisefarm. Gutten overlevde og er nå frisk.

Matinspektører fra FN er nå på vei til Mexico for å undersøke om det kan være grisefarmen som er kilden til virusutbruddet.

Myndighetene har heller ikke oppgitt informasjon om ofrene - ifølge Cordova kan ikke denne inforamsjonen gis ut av hensyn til personvernet.

På spørsmål om han i det minste kunne svare på hvor mange av de 20 døde som var kvinner og hvor mange som var menn, svarte han imidlertid:

 MØTTE PRESSEN:  Helseminister Jose Angel Cordova (i midten)  ble møtt med mange kritiske spørsmål da han ga en orientering om svineinfluensaen på en pressekonferanse i går. 

EPA/JOSE MENDEZ
MØTTE PRESSEN: Helseminister Jose Angel Cordova (i midten) ble møtt med mange kritiske spørsmål da han ga en orientering om svineinfluensaen på en pressekonferanse i går. EPA/JOSE MENDEZ Vis mer

- Jeg har ikke den informasjonen. Cordova bekretet imidlertid at alle de døde er mellom 20-50 år gamle.
 

Avvist av helsepersonell

I tillegg til å møte kritikk for arbeidet med å identifisere smitten, er det også kommet rapporter om pasienter som blir avvist av helsepersonell.

I Toluca, en by vest for hovedstaden, påstår en familie at helsemyndighetene nektet å behandle en slektning som hadde influensasymptomene på søndag. Mannen, den 31 år gamle truckføreren Elias Camacho ble til og med beordret ut av ambulansen, fortalte svigerfaren hans, Jorge Martinez Cruze, til AP.

Ambulanserpersonellet klaget over at Camacho, som hadde feber, hostet og hadde smerter i kroppen, var smittefarlig, sier  Martinez Cruze. Familien tok ham til sykehuset med taxi, men en doktor nektet for at han var syk, og ba dem dra.  Camacho ble til slutt innlagt på sykehuset etter at en doktor ved en privat klinikk varslet helsemyndighetene i staten.

- Myndighetene sier at hvis vi har disse symptomene så skal vi oppsøket sykehus, men se hvordan de behandler oss, sier Martinez. 

Liknende hendelser rapporteres også andre steder i landet.
Sprer seg
Foruten Mexico er det USA som er hardest rammet av svineinfluensaen. Her er det registret 40 laboratoriebekreftede tilfeller av viruset, ifølge WHO.

Land etter land melder om sykdomstilfeller, blant de seinest ankomne er Storbritannia og Sør-Korea. Utenfor Mexico har det imidlertid ikke vært dødsfall.

WHO mener at det nå ikke er mulig å begrense utbruddet til de berørte landene og ber derfor at landene heller jobber for å begrense skadene av utbruddet, opplyser Folkehelseinstituttet.

Spesialister i Norge regner med at sykdommen før eller seinere kommer hit til lands. En toåring i Vestfold er den hittil fjerde personen som sjekkes for viruset i Norge. Fortsatt venter man på prøvene av en Haugesunds-mann i 40-åra - men legene finner det lite sannsynlig at han er smittet. To personer i Tromsø ble testet negativt for sykdommen i går.

152 DØDE: En turist venter utenfor Benito Juarez internasjonale flyplass i Mexico City, i kledd ansiktsmaske. 152 mennesker skal være døde som følge av viruset som har rammet landet. Foto:  REUTERS/Henry Romero
152 DØDE: En turist venter utenfor Benito Juarez internasjonale flyplass i Mexico City, i kledd ansiktsmaske. 152 mennesker skal være døde som følge av viruset som har rammet landet. Foto: REUTERS/Henry Romero Vis mer