STRAMMER INN: Mexicos finansminister Luis Videgaray kungjorde store kutt som følge av brexit. Foto: Henry Romero / Reuters / NTB Scanpix
STRAMMER INN: Mexicos finansminister Luis Videgaray kungjorde store kutt som følge av brexit. Foto: Henry Romero / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Mexico kutter budsjettet med 15 milliarder kroner etter brexit

Pesoen på sitt laveste nivå noensinne mot dollaren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Britenes nei til å bli i EU får store følger ikke bare for Storbritannia og Europa, men også for mesteparten av verden for øvrig. Mexico, for eksempel, må kutte statsbudsjettet med 15 milliarder kroner i kjølvannet av folkeavstemningen, melder Wall Street Journal.

- Britene har overrasket verden, sier landets finansminister Luis Videgaray ifølge AFP.

Olja holdes utenfor

Det svære kuttet er et virkemiddel for at Mexico skal kunne nå sitt mål om å begrense underskuddet i budsjettet. Det statlige oljeselskapet Pemex er hardt rammet av fallet i oljeprisene, og har foretatt egne kutt. De holdes utenfor i denne runden.

Tidligere i år kunngjorde regjeringen et kutt på 62 milliarder kroner.

Videgaray framholder at Mexico allerede har dekket sine utenlandske finansielle behov med å utstede obligasjoner i japanske yen.

Den meksikanske valutaen, pesoen, er blant verdens mest omsatte. Den sank i dag tidlig til sin laveste verdi noensinne mot den amerikanske dollaren - 19,52, men har siden stabilisert seg rundt 18,80/18,90. Da markedet stengte i går, lå pesoen på 18,25.

Børsene falt

Den meksikanske børsen åpnet også ned, med 2,52 prosent. Dette er i tråd med trenden over store deler av verden, som preges av usikkerheten ved britenes utgang fra EU.

Oslo Børs endte ned 3 prosent som følge av brexit, etter å ha stupt 6 prosent ved åpningen i morges.

Også de store amerikanske børstene falt, med mellom 2,7 og 3,2 prosent ved åpningen. Dette er imildertid beskjedent sammenliknet med enkelte europeiske og asiatiske børser, melder NTB.