Mexico løslater beryktet narkobaron etter 28 år

USA er rasende.

FENGSLET I 28 ÅR: Rafael Caro Quintero satt fengslet her i det statlige fengselet Puente Grande i Zapotlanejo i Mexico. I går ble han løslatt etter 28 år. Foto: Hector Guerrero / AFP / NTB Scanpix
FENGSLET I 28 ÅR: Rafael Caro Quintero satt fengslet her i det statlige fengselet Puente Grande i Zapotlanejo i Mexico. I går ble han løslatt etter 28 år. Foto: Hector Guerrero / AFP / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både USAs justisdepartement og narkotikapolitiet DEA er dypt bekymret over at Rafael Caro Quintero nå er en fri mann.

Han har sonet 28 år av en fengselsdom på 40 år for bortføring, tortur og drap på DEA-agenten Enrique Camarena. Caro Quintero ble ikke frikjent for drapet, men den uventede løslatelsen i går skjedde da en mexicansk domstol avgjorde at han burde ha blitt stilt for retten i delstaten fremfor ved en føderal domstol.

Nå 60 år gamle Caro Quintero har en spesiell plass i Mexicos narkotikahistorie. Han var blant lederne i kartellet Guadalajara, forløperen til det mektige Sinaloa-kartellet. Det ledes i dag av landets mest ettersøkte mann, Joaquín «El Chapo» Guzmán.

Andre siktelser Amerikansk politi har varslet at det vil jobbe innstendig for at Caro Quintero blir stilt for retten i USA. Mexicaneren er fortsatt blant DEAs fem mest ettersøkte internasjonale rømlinger, og amerikanske myndigheter tror han har kontrollert narkohandel fra bak fengselsmurene.

Mexicos riksadvokat Jesús Mutillo Karam deler DEAs bekymring, og opplyser ifølge BBC at hans kontor er i ferd med å undersøke hvorvidt det finnes noen andre siktelser mot Caro Quintero.

60-åringen ble løslatt fra fengselet Puento Grande i delstaten Jalisco vest i Mexico fredag morgen, ifølge statsadvokaten i Jalisco.

— Det er ulike årsaker, blant annet at han allerede har sonet dommen for narkotikasmugling, forklarer en kilde ved domstolen.

Hevndrap Agenten Camarena ble bortført, torturert og drept som hevn for hans rolle i en rekke vellykkede aksjoner mot mexicanske narkobander på 1980-tallet. På den tiden var USA rasende på grunn av det som ble tolket som en sløv innsats for å pågripe agentens drapsmann, og forholdet mellom USA og Mexico ble svært dårlig som følge av hendelsen.

Caro Quintero ble pågrepet i Costa Rica samme år som drapet skjedde. Caro Quinteros løslatelse åpner nå opp muligheten for en ny strid mellom de to landene om utleveringen av en aldrende narkokonge.USAs justisdepartement er «ekstremt skuffet» over beslutningen om å slippe ham fri, opplyser talsmann Peter Carr.

Regjeringen «fortsetter å understreke overfor mexicanske myndigheter hvor viktig det er for USA at Caro Quintero blir utlevert, slik at han kan bli stilt for retten i USA», tilføyer han.

Siden den mexicanske hæren ble satt inn i krigen mot narkobandene i 2007, har over 70.000 mennesker blitt drept i narkorelatert vold.

(NTB)

USA RASENDE: Rafael Caro Quintero bortførte, torturerte og drepte en amerikansk føderal agent på 80-tallet. Nå er USA rasende etter løslatelsen. Foto: EPA / NTB Scanpix
USA RASENDE: Rafael Caro Quintero bortførte, torturerte og drepte en amerikansk føderal agent på 80-tallet. Nå er USA rasende etter løslatelsen. Foto: EPA / NTB Scanpix Vis mer