Mexico stålsetter seg mot vill orkan

Den kraftigste orkanen registrert på den vestlige halvkule.

EVAKUERES: Flere turister evakueres fra Mexicos stillehavskyst på grunn av orkanen Patricia, som trolig treffer fastlandet fredag kveld. Foto: Henry Romero / Reuters / NTB scanpix
EVAKUERES: Flere turister evakueres fra Mexicos stillehavskyst på grunn av orkanen Patricia, som trolig treffer fastlandet fredag kveld. Foto: Henry Romero / Reuters / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tusenvis av mennesker evakueres mens man venter på at orkanen Patricia skal treffe Mexicos stillehavskyst. Orkanen er den kraftigste som er registrert på den vestlige halvkule.

Myndighetene i landet har relokalisert beboere, stengt havner og skoler i flere stater og evakuerer turister fra strandhoteller mens uværet nærmer seg den vestlige delstaten Jalisco.

Ved 16-tiden lokal tid fredag (23 norsk tid) var orkanens senter omtrent 95 kilometer utenfor havnebyen Manzanillo i nabostaten Colima.

Med vindstyrke på opptil 90 meter i sekundet er det en potensielt katastrofal orkan som ventes. Den ble torsdag kveld oppgradert til kategori 5, det øverste nivået på Saffir-Simpson-skalaen.

- Den er veldig, veldig, veldig sterk og kan sammenlignes med tyfonen Haiyan, som rammet Filippinene for et par år siden, sier Clare Nullis, talskvinne for Verdens meteorologiorganisasjon (WMO).

Mexicos president Enrique Peña Nieto sier at regjeringens prioritet nå er å beskytte og redde liv.

- Landet står overfor en stor trussel. Det vi venter er et naturlig fenomen av en kraft som vi aldri har sett før. Vi vil møte vanskelige tider, sier han til Radio Formula.

Det er ventet at orkanen treffer land i løpet av fredag kveld lokal tid.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram