Mexico stenges i fem dager

Ber innbyggerne holde seg hjemme.

I EPISENTERET:  Mexico er etter all sannsynlighet episenteret for svineinfluensaen. Her venter pasienter på hjelp ved Navy-sykehuset i Mexico City. Foto: AFP PHOTO/Ronaldo Schemidt/Scanpix
I EPISENTERET: Mexico er etter all sannsynlighet episenteret for svineinfluensaen. Her venter pasienter på hjelp ved Navy-sykehuset i Mexico City. Foto: AFP PHOTO/Ronaldo Schemidt/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Myndighetene i Mexico ber private og statlige virksomheter stenge dørene i fem dager, og oppfordrer landets innbyggere til å holde seg hjemme.

Oppfordringen gjelder for tidsrommet 1. til 5. mai og gjelder virksomheter som kan stenge uten at det får alvorlige følger for økonomien.

Helseminister Jose Angel Cordova opplyser at det vil bli gjort unntak for helsevesenet, transport- og matvaresektoren, men oppfordrer mindre vesentlige virksomheter til å ta en fem dager lang pause.


Finansminister Augustin Carstens understreker at det også vil bli gjort unntak for bank- og finansnæringen, og det hersker usikkerhet om hvem som egentlig skal innstille virksomheten.


Flere smittet

President Felipe Calderon ba i en fjernsynstale onsdag kveld landets innbyggere om å holde seg hjemme og vie tiden til familien.

Myndighetene håper at stengningen skal bidra til å bremse spredningen av svineinfluensa i landet, som til nå har resultert i åtte bekreftede dødsfall.


Ytterligere 91 er påvist smittet av svineinfluensa i Mexico, men myndighetene nedjusterer sitt anslag over mistenkelige dødsfall fra 159 til 84.


Augustin Carstens anslår at Mexicos bruttonasjonalprodukt kan bli redusert med mellom 0,3 og 0,5 prosent som følge av influensaepidemien, som blant annet har skremt turister bort fra landet.


Taco-stans

I hovedstaden Mexico by, som er hjem for over 20 millioner mennesker, forsøkte de lokale myndighetene etter beste evne å berolige onsdag.


- Antall smittsomme tilfeller ser ut til å ha stabilisert seg, sa byens borgermester Marcelo Ebrard på en pressekonferanse.

Skjenkesteder, spisesteder, treningssentre, kinoer og andre forsamlingslokaler har holdt stengt de siste dagene, og myndighetene oppfordrer folk til å holde seg hjemme.


Blant dem som har måttet stenge virksomheten er byens titusenvis av taco-vogner, som vanligvis serverer tortillas og annen hurtigmat fra fortauet. Myndighetene har i første omgang gitt taco-vognene omsetningsforbud i en uke. (©NTB)

 

STENGER:  Med unntak for det aller mest nødvendige vil myndighetene i Mexico stenge all virksomhet i tidsrommet 1. - 5. mai. Foto: REUTERS/Eliana Aponte/Scanpix
STENGER: Med unntak for det aller mest nødvendige vil myndighetene i Mexico stenge all virksomhet i tidsrommet 1. - 5. mai. Foto: REUTERS/Eliana Aponte/Scanpix Vis mer