Mexico tilbake til det normale

Skoler og restauranter åpner igjen. Men WHO advarer mot at en pandemi fortsatt er mulig.

ÅPNER IGJEN: Aztec stadium i kampen mellom America og Tecos. I over en uke har skoler, utesteder, kulturlokaler og idrettsarenaer vært avstengt for publikum på grunn av svineinfluensaen. Nå varsler myndighetene at ting skal tilbake til normalen. Foto: AFP/Luis Acosta
ÅPNER IGJEN: Aztec stadium i kampen mellom America og Tecos. I over en uke har skoler, utesteder, kulturlokaler og idrettsarenaer vært avstengt for publikum på grunn av svineinfluensaen. Nå varsler myndighetene at ting skal tilbake til normalen. Foto: AFP/Luis AcostaVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Mexico kunngjorde mandag at skoler og restauranter skal åpne igjen etter at H1N1-epidemien syntes å reduseres i styrke, Men WHO advarer mot at en pandemi fortsatt er mulig.

Videregående skoler og universiteter i Mexico gjenåpner kommende torsdag, mens barneskolene må vente til neste uke, opplyste president Felipe Calderón mandag.

Stabiliseres

- Situasjonen er i ferd med å stabilisere seg, og vi er nå på vei tilbake til normale tilstander, sa Calderón som samtidig ba lærere og foreldre samarbeide om grundig vask av landets skoler.

Regjeringen har bevilget 15 millioner dollar til innkjøp av såpe og vaskemidler til å rengjøre skolene.

Alle skoler og universiteter i landet ble stengt i forrige uke da Mexico satte alt inn på å stanse spredningen av H1N1-viruset som forårsaker svineinfluensa.

Allerede mandag virket Mexico bys gater livligere enn de har vært på flere dager, med mer trafikk og til og med noen åpne kafeer.

Ekspertene advarer

Men eksperter i Mexico advarte mot at viruset fortsatt er aktivt i landet og fort kan komme tilbake når millioner av mennesker returnerer til skoler og arbeidsplasser.

Også i USA minnet ekspertene om at epidemien ennå ikke hadde spilt seg ut, og WHO fastholdt at epidemien fortsatt er i et tidlig stadium, og at en pandemi kan bryte ut innen få dager.

Over hele verden er 1.447 mennesker i 20 land blitt smittet av viruset. Bare i Mexico er det 802 bekreftede tilfeller, hvorav 26 dødsfall, og i USA er 383 mennesker i 36 delstater smittet og tallet fortsetter å vokse.

I New York gjenåpnet en skole der flere hundre elever ble syke etter at noen av elevene hadde vært på ferie i Mexico.

Alarmnivået kan heves

WHO har ennå ikke bestemt seg for om de skal heve alarmnivået til seks, noe som innebærer at en global pandemi er i gang.

En pandemi er ikke nødvendigvis dødelig. De to siste i 1957 og 1968 var relativt milde.

Ekspertene frykter at den sørlige halvkulen nå er spesielt utsatt. Afrika har ikke meldt om noen tilfeller, og New Zealand er det eneste landet sør for ekvator som har bekreftet noen få tilfeller. Men vinteren er i anmarsj, og en kombinasjon av vanlig vinterinfluensa og det nye H1N1-viruset kan bli svært farlig.

Mandag landet et mexicansk fly i Kina for å hente mexicanere som er blitt satt i karantene, samtidig som Calderón beskyldte andre land for urettferdig behandling.

Irritert på Kina

Calderón var særlig irritert på Kina der 70 mexicanere ble satt i karantene. Han sa at det er urettferdig at Mexico, som har opptrådt åpent og ærlig for å stanse epidemien, blir så dårlig behandlet. Det kan føre til at andre land blir mindre åpne om å melde fra om farlig smitte i framtiden, sier han.

Kina benekter imidlertid at de diskriminerer mexicanere, etter at den mexicanske ambassadøren i Beijing anklaget myndighetene for å isolere folk bare fordi de hadde mexicansk pass. Kina på sin side har sendt et fly til Mexico for å hente kinesiske borgere.

Mandag ble også en gruppe canadiske studenter og en professor satt i karantene i Kina, enda ingen i gruppa har symptomer på svineinfluensa.

Kina, Cuba og Argentina er blant flere land som har suspendert alle flyginger til og fra Mexico, og et 20-tall land har stanset import av svinekjøtt ikke bare fra Mexico, men også fra USA og Canada.

Både Mexico og Canada truer med å gå til Verdens handelsorganisasjon WTO om ikke forbudet mot import av svinekjøtt blir opphevet.

Carnival Cruise Lines opplyste mandag at de sløyfer anlegg i mexicanske havner for 16 store skip fram til 15. juni. Men Mexico svarer med å love redusert havneskatt til cruiseskip.

(NTB)