Mexico-turister testes i Trondheim

- Ikke klassisk influensa, sier overlege. Smitte bekreftet i sju land.

 TAR INGEN SJANSER:  San Shirisula kom fra Tokyo til New York i dag, og tar ingen sjanser  på bli smittet på sin første tur på Times Square. Foto: Mark Lemicke/AP/SCANPIX.
TAR INGEN SJANSER: San Shirisula kom fra Tokyo til New York i dag, og tar ingen sjanser på bli smittet på sin første tur på Times Square. Foto: Mark Lemicke/AP/SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): To pasienter ved St. Olavs Hospital i Trondheim får trolig svar allerede i morgen om de kan være smittet av svineinfluensa etter et besøk i Mexico.

- Begge har følt seg uvel etter at de nylig kom tilbake til Trondheim fra Mexico, og det er ikke snakk om klassiske influensasymptomer, sier overlege Anders Christensen ved avdeling for medisinsk mikrobiologi ved St. Olav til TV-Adressa.

Testresultatet som er ventet i morgen, vil gi svar på om de to er smittet av influensa A eller B.

Sykehuset har foreløpig ingen egen testmetode for svineinfluensa, men svarene på prøvene som nå blir analysert, vil være av store verdi i følge overlegen.

St. Olav Hospital har rustet opp beredskapen etter utbruddet av svineinfluensa.

Sykehuset har fått endel henvendelser både fra leger og fra bekymrede reisende som har vært i Mexico eller California.

Sprer seg med fly
I ettermiddag melder NTB-AP-Reuters at svineinfluensaen nå med sikkerhet har spredt seg til sju land via flytrafikken. Influensaen fortsetter å spre seg til Midtøsten og det sørlige Stillehavet. WHO tviler på effekten av mange av tiltakene som blir satt i verk.
New Zealand meldte tirsdag om tre bekreftede og ytterligere åtte sannsynlige tilfeller. Helsemyndighetene i nasjonen på den sørlige halvkule frykter i tillegg at ytterligere 43 unge studenter og en lærer er smittet etter en studietur til Mexico.

En 26 år gammel mann ble innlagt på sykehus i Netanya i Israel lørdag med influensasymptomer etter hjemkomst fra Mexico.

Mistanke om 150 døde
I Mexico oppgis antallet som er mistenkt smittet til rundt 2.000, og over 150 mistenkes å ha dødd av sykdommen. Men bare et fåtall av disse er virkelig bekreftet i laboratorietester.

Ingen er bekreftet døde utenfor Mexico.

Antallet nye pasienter med bekreftet smitte i Mexico har gått ned fra 141 lørdag til 119 søndag og 110 mandag lokal tid.

50 tilfeller er bekreftet i USA, seks i Canada, to i Spania og to i Skottland.

To-åringen i Vestfold som blir behandlet, er nå på bedringens vei.

EU-representanter opplyste tirsdag at mulige nye  tilfeller undersøkes i Danmark, Sverige, Hellas, Tsjekkia, Tyskland, Italia og Irland.

Mulige tilfeller undersøkes også i Australia og Sør-Korea.
 

 BEKREFTET I ISRAEL:  En 26 år gammel mann i havnebyen Netanya er smittet av svineinfluensa. Israel er dermed det sjuende landet der smitten er bekreftet. Her dr. Shimonib Tsvi ved sykehuset i Netanya i dag. Foto: AP/SCANPIX.
BEKREFTET I ISRAEL: En 26 år gammel mann i havnebyen Netanya er smittet av svineinfluensa. Israel er dermed det sjuende landet der smitten er bekreftet. Her dr. Shimonib Tsvi ved sykehuset i Netanya i dag. Foto: AP/SCANPIX. Vis mer
Mexico-turister testes i Trondheim