Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mexico uenig med Stoltenberg

- Legalisering av narkotika løser ikke noen av narkotikaproblemene.

FRYKTET NARKOTIKA-KARTELL: Politibilde av mistenkte medemmer av det fryktede Zeta-kartellet, De to med ryggen til er bare 16 år gamle. Foto: Scanpix/Reuters.
FRYKTET NARKOTIKA-KARTELL: Politibilde av mistenkte medemmer av det fryktede Zeta-kartellet, De to med ryggen til er bare 16 år gamle. Foto: Scanpix/Reuters. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 - President Felipe Calderón er åpen for å diskutere hvordan kampen mot narkotika og organisert kriminalitet skal skje, og for første gang har det faktisk vært arrangert dialog og debattfora i Mexico om saken, sier Mexicos utenriksminister Patricia Espinosa til NTB.

- Men det må være klart at legalisering i ett land ikke har noen effekt mot de kriminelle gruppene om ikke det samme skjer i andre land, spesielt i de landene der markedet for narkotikaen er, sier hun med henvisning til USA.

Det internasjonale panelet, som Stoltenberg og også de tidligere generalsekretærene i FN, Kofi Annan og Javier Solana, var medlem av, går inn for en legalisering av hensyn til rusmisbrukerne selv. Men de er ikke de eneste som har slått til lyd for en legalisering av narkotika.

Livlig debatt Jorge Castañeda, tidligere utenriksminister og en respektert kommentator i Mexico, er blant mange som mener krigen mot narkokartellene, som for alvor ble lansert av Calderón i 2006, er en fiasko og bare fører til enorm lidelse for mexicanerne.

Nærmere 40.000 mennesker er drept siden 2006, enten i oppgjør mellom landets mektige karteller eller i hærens kamp mot kartellene, og både politi, dommere og guvernører er kjøpt og bestukket av kartellene.

På den andre siden skriver Moisés Naím i avisa El País i et innlegg som sirkulerer på nettet i Mexico, at mexicanerne har sviktet Calderón i en kamp på liv og død for at ikke kartellene til slutt ender med full kontroll over Mexicos institusjoner.

«Før var Mexico sett på som det landet i Latin-Amerika som hadde størst mulighet til å bli et utviklet land, men nå blir det sett på, om ikke som en feilslått stat, så iallfall som et land der store regioner og institusjoner kontrolleres av noen av de mektigste og grusomste kriminelle på kloden,» skriver han.

Andre næringer Espinosa peker på at kartellene har utvidet virksomheten sin til mange andre områder, som menneskehandel og våpentrafikk. Narkopenger hvitvaskes i byggeindustrien, hotellnæringen og andre lovlige næringer.

- En legalisering av narkotika løser ikke noen av disse problemene som alle er resultat av etterspørsel i et marked, og reduserer ikke volden som de kriminelle står for, sier hun.

Hun understreker at Calderóns krig mot narkotika ikke bare er en undertrykkende militær krig mot kriminelle bander, slik man får inntrykk av utenlands, men også innebærer innsats for sosial utvikling, forebygging blant ungdom og behandling av rusmisbruk.

Hun insisterer også på at det ikke er motstand i befolkningen mot hærens innsats mot narkotikabandene.

- Tvert imot er hæren en av de mest respekterte institusjoner i Mexico, det er større respekt for de væpnede styrker enn selv for den katolske kirken, sier hun.

Likevel er det et faktum at Mexico blir kritisert av menneskerettighetsorganisasjoner for tortur og brutalitet i fengslene, og at det er utbredt narkokorrupsjon særlig i politiet og blant politikere på lokalplan.

Trenger bedre samarbeid Espinosa etterlyser bedre samarbeid med USA særlig på to punkter, nemlig når det gjelder kampen mot våpen og mot forbruket av narkotika.

USA og Mexico undertegnet i 2007 den såkalte Mérida-planen om samarbeid om sikkerhet og narkotikatrafikk, og Kongressen har bevilget hundrevis av millioner av dollar til Mexicos kamp.

Men store deler av våpnene som narkokartellene har og som fører til så mye død i Mexico, er kjøpt i USA der våpenlovene er svært liberale, med profitten fra salget av narkotika i verdens største marked for ikke bare marihuana, men også kokain, amfetamin og annen narkotika.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media