Mexico vil innføre skatt på brus

Det er ingen hemmelighet at overdreven brusdrikking er usunt. Nå starter krigen mot fedme og diabetes.

(U)VENNER: Politikerne i Mexico vil innføre en ny brusskatt. Det liker Coca-Cola dårlig. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
(U)VENNER: Politikerne i Mexico vil innføre en ny brusskatt. Det liker Coca-Cola dårlig. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Flere forbrukerorganisasjoner i Mexico advarer mot utviklingen og mener det er på høy tid at myndighetene gjør mer for å bekjempe fedme og diabetes.

President Enrique Pena Nieto ønsker derfor at meksikanerne skal betale en brusskatt på rundt 47 øre for hver liter brus de kjøper.

Mexico har nemlig den tvilsomme æren å kjempe mot USA om tittelen "Verdens feiteste nasjon". Ikke uventet fører forslaget til sterke reaksjoner blant markedsaktørene.

Coca-Cola protesterer Coca-Cola og flere andre brusprodusenter kritiserer på sin side Mexicos planer om å innføre en skatt på sukkerholdige drikker.

Coca-Cola de Mexico hevder ifølge AFP at en skatt på drikkevarer er en ineffektiv måte å bekjempe et problem som er så komplisert som fedme. Coca-Cola hevder at brus kun utgjøre mellom 5,5 prosent og 6,6 prosent av kaloriene i et gjennomsnittlig meksikansk kosthold.

163 liter brus i året Mexico er faktisk verdensledende når det gjelder brusforbruk. Hver eneste innbygger konsumerer i snitt 163 liter i løpet av et år, mot 118 liter i USA.

Den nasjonale helseundersøkelsen fra 2012 viser at i underkant av en tredjedel av meksikanerne er overvektige, sammenlignet med 35,7 prosent i USA. Som om ikke det er nok har Mexico den høyeste forekomsten av diabetes blant de 34 landene i OECD. 10,8 prosent av befolkningen lider av sykdommen.