VERRE I NORGE: Erik Solheim besøker Houston og New Orleans for snakke med BP om deres erfaringer etter utslippskatastrofen i Mexicogulfen. Solheim mener utfallet av en slik ulykke i Norge ville vært mye større enn det man ser i Mexicogulfen i dag. Dette er i BPs kontrollrom for undervannsoperasjoner, herfra ble hele brønnstengningsoperasjonen styrt. Foto: Håkon Eikesdal
VERRE I NORGE: Erik Solheim besøker Houston og New Orleans for snakke med BP om deres erfaringer etter utslippskatastrofen i Mexicogulfen. Solheim mener utfallet av en slik ulykke i Norge ville vært mye større enn det man ser i Mexicogulfen i dag. Dette er i BPs kontrollrom for undervannsoperasjoner, herfra ble hele brønnstengningsoperasjonen styrt. Foto: Håkon EikesdalVis mer

Mexicogulf-ulykken ville vært større i Norge

Hadde BP-ulykken skjedd på norske farvann, ville katastrofens omfang vært mye større. Det er konkusjonen miljøvernminister Erik Solheim tar med seg hjem fra besøk i Mexicogulfen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| HOUSTON (Dagbladet): Erik Solheim har møtt oljeselskapet BP i deres hovedkvarter i Houston. Her har oljeselskapet delt sine erfaringer fra den største oljeutslippet i amerikansk historie.  

Hadde ulykka i Mexico-gulfen skjedd i Norge, ville utfallet vært katastrofalt verre.

Slik konkluderer miljøvernminister Erik Solheim etter BP-besøket.

- Ikke overførbart Siden 20. april i år, til ulykkesbrønnen under Deepwater Horizon ble tettet, har om lag 5 millioner fat olje strømmet ut i havet, viser tall fra amerikanske myndigheter.

BP sier selv at de var velsignet med godt vær og gode temperaturer, og mener at dette, i tillegg til en enorm mobilisering, og hurtig utvikling av ny teknologi, var avgjørende for at  utslippet ikke ble verre.

- Det er enkeltlærdommer som lar seg overføre, men ikke totaliteten. En slik ulykke ville vært verre i Norge, sier Solheim til Dagbladet.

De mest effektive virkemidlene BP har brukt for å få bukt med oljeutslippet, vil ikke ha samme effekt i norske farvann.

Dermed bør Norge være enda mer forsiktige med videre utbygging av gass og olje på norsk sokkel, mener miljøvernministeren.

Vær, temperatur og mobilisering - Det er to overordna elementer som har gjort at denne ulykken har gått bedre enn hva den ville ha gjort i Norge. Det ene er den enorme mobiliseringen, det er bare krigslignende situasjoner som har samme omfang.

- Vi kunne ikke mobilisert en lignende operasjon som den BP har gjort. Det andre er det varme vannet, og det fine været, som har gjort at nedbrytingen av olje har gått raskere. I Norge, med kaldt vann og dårlig vær, vil dette bare ha en fjerdedel av effekten, mener Solheim.

Det er tre forhold BP peker på som har minimert utslippet, og gjort opprydningsprosessen lettere, som ikke lar seg overføre til norske forhold:  

•BP mener mobiliseringen har vært hovednøkkelen i opprydningsarbeidet. De har mobilisert 47 000 mennesker, 7000 skip og 200 fly for å stanse utslippene og rense havet i Mexicogulfen.

•Fordi lekkasjen skjedde på dypt hav, og på grunn av varme temperaturer i vannet, har ifølge BP mellom 40 og 60 prosent av oljen blitt brutt ned av naturlige forhold før den traff vannoverflaten. På grunnere og kaldere vann vil den naturlige nedbrytningen ha mye mindre effekt.

•BP sier de har fjernet omlag 300 000 fat olje ved å brenne den.  Denne teknikken har en hake: det lar seg bare utføre med bølger opptil 60 centimeter.

- Obama var velsignet med hjelp fra Vår herre som ga godt vær, og et BP som befridde ham fra et politisk problem. Det er grunner til å tro at Vår herre ikke vil kunne hjelpe Norge på samme måte. Selskaper på norsk sokkel og den norske stat ikke har samme ressurser som amerikanerne, noe som ville gjort et sånt utslipp i Norge mye vanskeligere, forklarer Solheim.

Tre badebasseng med gift BP har også benyttet seg av kjemikalier for å få bukt med oljesølet. Siden ulykken har 8,6 millioner liter kjemiske stoffer blitt pumpet ut i de rammede områdene.

FULL GJENNOMGANG: Sjef for BPs opprydning i Mexicogulfen, David I. Rainey, gav miljøvernminister Erik Solheim en full gjennomgang i Houston på mandag. - Jeg er mer imponert av den tekniske kompetansen til BP, enn hvordan de håndterte saken i media i etterkant, sa Solheim etter møtet. Foto: Håkon Eikesdal
FULL GJENNOMGANG: Sjef for BPs opprydning i Mexicogulfen, David I. Rainey, gav miljøvernminister Erik Solheim en full gjennomgang i Houston på mandag. - Jeg er mer imponert av den tekniske kompetansen til BP, enn hvordan de håndterte saken i media i etterkant, sa Solheim etter møtet. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

Flere amerikanske forskere hevder at disse kjemikaliene vil ødelegge organismene i havet, og være farlige for fisk og fugl i området.

Under gårsdagens møter avfeie BP kritikken:

- Det er ikke store volum det er snakk om. Det tilsvarer tre olympiske svømmebasseng, og blandet ut i de enorme mengdene hav, blir konsentrasjonen liten, sier David I. Rainey, senior visepresident i BP.

- Midlet brukt for å vaske sjøfugl har mer giftstoffer i seg enn det midlet vi har brukt, forklarer han.

Råd til å vente Lærdommene fra BP-ulykka har gjort Solheim sikrere i sin sak: utbygging av norske oljefelt må vente.

- Vi bør tenke oss om to ganger før vi åpner opp for olje og gass i Lofoten. Vi har ingen hast med å starte oljeboring, vi har råd til å vente, mener Solheim.

Nå skal erfaringene fra Mexico-gulfen legge grunnlag for en ny rapport til forvaltningsplanen for Barentshavet. Rapporten skal være ferdig i oktober.

I forvaltningsplanen for Barentshavet var det ikke tatt med muligheten for et så stort utslipp som I BP-ulykka.

Det verst tenkelige scenarioet var et mye mindre utslipp, på kortere tid.

 - Fagfolk fra flere områder skal se på hva vi kan lære av dette, sier Solheim.

MASSIV OPERASJON: Mer enn 47000 mennesker, 7000 skip og 200 fly har deltatt i BPs operasjon i mexicogulfen. Operasjonssjef Wissam Al Monthiry viser miljøvernminister Erik Solheim hvor komplisert det er å koordinere alle fartøyene. Foto: Håkon Eikesdal
MASSIV OPERASJON: Mer enn 47000 mennesker, 7000 skip og 200 fly har deltatt i BPs operasjon i mexicogulfen. Operasjonssjef Wissam Al Monthiry viser miljøvernminister Erik Solheim hvor komplisert det er å koordinere alle fartøyene. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer