Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny, dyp krise mellom USA og Mexico

Mexicos president avlyser møtet med Donald Trump

Det hvite hus vil prøve å finne en ny dato for et møte med president Enrique Peña Nieto.

VIL IKKE TREFFE TRUMP:  Her er Mexicos president Enrique Peña Nieto under hans videooverførte tale i Mexico natt til i dag. Foto: AFP/Mexicos president
VIL IKKE TREFFE TRUMP:  Her er Mexicos president Enrique Peña Nieto under hans videooverførte tale i Mexico natt til i dag. Foto: AFP/Mexicos president Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Meldingen om avlysningen av det planlagte møtet med president Donald Trump neste uke er sendt ut som en twittermelding i ettermiddag norsk tid.

«Vi har denne morgenen informert Det hvite hus om at jeg ikke vil delta i arbeidsmøtet som er planlagt neste tirsdag med @POTUS», heter det i meldingen fra president Enrique Peña Nieto.

POTUS er en forkortelse for USAs president.

Senere i ettermiddag har Trumps pressetalsmann Sean Spicer sagt at Det hvite hus vil prøve å finne en ny dato for et møte.

«Vi vil finne en dato for å bli enige om noe i framtida. Vi vil beholde kommunikasjonslinjene åpne», sa han til journalister etter å ha fått nyheten om avlysningen.

Tok Trump på ordet

Det som særlig har gjort forholdet mellom Donald Trump og den meksikanske presidenten anspent, er Trumps planlagte mur på grensa mellom de to landene, som han har lovet å få Mexico til å betale for.

- Dersom Mexico ikke er villig til å betale for den ytterst nødvendige muren, er det bedre å avlyse det planlagte møtet, skrev den amerikanske presidenten på Twitter torsdag.

Nå har Enrique Peña Nieto tatt ham på ordet.

Internasjonalt vekker det siste toppunktet i krisen mellom USA og Mexico sterke reaksjoner.

«Aldri i de siste tiårene har forholdet mellom USA og Mexico gått gjennom et så vanskelig øyeblikk», skriver den spanske storavisa El País i ettermiddag.

ORDRE: Her signerer Donald trump presidentordren som sier at muren mellom USA og Mexico skal bygges. - Jeg har nettopp signert to presidentordre som vil redde tusenvis av liv, flere millioner jobber, og milliarder av kroner, sa presidenten. Video: NTB/AP / CNN Vis mer

Grensekontroll-sjef går av

Samtidig melder nyhetsbyrået Associated Press i kveld at sjefen for USAs grensekontroll, Mark Morgan, har sluttet i jobben.

Det er foreløpig ikke kjent hvorvidt Morgan, som har hatt ansvaret for grensene til både Mexico og Canada, har fått sparken eller om han selv har sagt opp jobben.

- Beklager og fordømmer

Trump planlegger at byggingen av den omstridte muren skal påbegynnes innen få måneder.

- Jeg beklager og jeg fordømmer avgjørelsen USA har tatt om å fortsette byggingen av en mur som i årevis har splittet oss i stedet for å bringe landene våre sammen, sa president Enrique Peña Nieto i en Twitter-video natt til torsdag.

Han har av opposisjonen i Mexico blitt oppfordret til å avlyse møtet med Trump, slik han nå har gjort.

I en annen tweet skriver Peña Nieto at «Mexico gjentar sin vilje til å arbeide sammen med USA for å oppnå avtaler som gavner begge nasjoner»

OMFATTENDE PROSJEKT: Hvis USAs nyvalgte president Donald Trump får viljen sin vil han bygge en mur langs grensen til Mexico for å hindre flere migranter fra å komme inn i USA. CNN har regnet ut hvordan muren skal løses, hvor lang tid arbeidet vil ta og hva prosjektet vil koste. Ifølge deres eksperter kan Trump akkurat rekke å bygge en mur under sin... Vis mer

«Ugjennomtrengelig»

Det var under valgkampen at Trump lovet å bygge en mur mot Mexico, for å stagge innstrømningen av ulovlige innvandrere, og samtidig «få Mexico til å betale for den».

Han har sagt at muren skal bli en «ugjennomtrengelig, fysisk, høy, mektig og vakker sørgrensemur», har Dagbladet tidligere skrevet.

Kostnaden med muren er anslått til et sted mellom 12 og 15 milliarder dollar.

I videoen fra i natt forklarer Mexicos president Enrique Peña Nieto hvilke ytterligere tiltak som vil settes i verk for å beskytte landets interesser mot Trumps planer.

Han har blant annet bedt utenrikstjenesten om å forbedre nettverket for å hjelpe meksikanere i USA.

«Mexicos 50 konsulater i USA skal omgjøres til et forsvarsverk for rettighetene til migrantene», sier Enrique Peña Nieto i videoen.

VANSKELIG: Donald Trump har sagt han skal bygge en mur mot Mexico. Men er det mulig? CNN har reist langs grensa for å finne svaret. Video: CNN. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling