Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mexicos president raser mot Trumps grensemur. USA-besøk kan bli avlyst

Beslutningen om å bygge mur faller ikke i god jord. 

AVLYSER USA-BESØK? Forholdet mellom USA og Mexico er ikke det beste i disse dager, og president Enrique Pieto vurderer angivelig å droppe sitt planlagte USA-besøk. Foto:  EPA/Mario Guzmán
AVLYSER USA-BESØK? Forholdet mellom USA og Mexico er ikke det beste i disse dager, og president Enrique Pieto vurderer angivelig å droppe sitt planlagte USA-besøk. Foto:  EPA/Mario Guzmán Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mexicos president Enrique Peña Nieto fordømmer USAs planer om bygge en mur mellom landene. Det er fortsatt uklart om han vil gjennomføre den planlagte USA-turen neste uke, ifølge nyhetsbyrået AP.

- Jeg beklager og jeg fordømmer avgjørelsen USA har tatt om å fortsette byggingen av en mur som i årevis har splittet oss i stedet for å bringe landene våre sammen, sier Nieto i en Twitter-video.

De siterer en kilde i Nietos regjering som sier besøket, som er planlagt neste uke, nå er høyst usikkert.

- Jeg har sagt det før. Mexico vil ikke betale for noen mur, legger Nieto til, ifølge CNN.

ORDRE: Her signerer Donald trump presidentordren som sier at muren mellom USA og Mexico skal bygges. - Jeg har nettopp signert to presidentordre som vil redde tusenvis av liv, flere millioner jobber, og milliarder av kroner, sa presidenten. Video: NTB/AP / CNN Vis mer

Reaksjonen kommer etter Donald Trump onsdag varslet at han akter å starte byggingen av en mur på grensa til Mexico snart.

Trump lover mur

- Så raskt vi kan, så raskt vi rent fysisk kan gjøre det. Jeg vil si i løpet av måneder. Planleggingen begynner straks, sier Trump.

Avgjørelsen om å bygge muren har ført til raseri i Mexico, og mange mener at president Enrique Peña Nieto har kjørt en for myk linje overfor Trumps planer, skriver NTB.

VANSKELIG: Donald Trump har sagt han skal bygge en mur mot Mexico. Men er det mulig? CNN har reist langs grensa for å finne svaret. Video: CNN. Vis mer

Opposisjonen i Mexico har krevd at presidenten avlyser reiseplanene.

«Kunngjøringen om at muren skal bygges før Enrique Peña Nieto skal besøke USA er en fornærmelse mot Mexico», skriver Margarita Zavala på Twitter.

Kritikk

Hun er en potensiell presidentkandidat i 2018-valget. Mexicos tidligere president, Vicente Fox Quesada, er også blant dem som har krevd en hard linje mot Trump.

«Trump, når skal du forstå at jeg ikke kommer til å betale for den jævla muren? Vær ærlig med amerikanske skattebetalere. De kommer til å betale for den», skrev Quesada på Twitter.

USA deler 3200 kilometer med Mexico. Trump var tidligere anslått at den kontroversielle muren kan koste så mye som 100 milliarder dollar. Det var under valgkampen at Trump lovet å bygge en mur mot Mexico, for å stagge innstrømningen av ulovlige innvandrere, og samtidig «få Mexico til å betale for den».

Han har sagt at muren skal bli en «ugjennomtrengelig, fysisk, høy, mektig og vakker sørgrensemur».

Vanskelig mur

Byggingen av muren byr på en rekke praktiske utfordringer, ifølge BBC News.

Ca. 1000 km er allerede sperret, vekselvis av et oppstykket gjerde, betong og andre hindringer. Trump har sagt at han trenger å bygge ca. 1600 km med mur - resten vil naturlige hindre ta seg av.

Presidenten har gitt ulike tall for høyden på muren - de varierer mellom 9 og 17 meter. Når i tillegg muren skal stikke flere meter ned i jorda, innebærer det at enorme mengder betong vil trenges.

Prislappen blir betydelig. Trump selv anslår mellom 80 og 100 milliarder kroner, men anslag fra fagfolk er gjennomgående høyere, bl.a. pga. vanskelig terreng og ekspropriasjon av privat grunn; Washington Post regner med at sluttprisen blir over 200 milliarder kroner.

Trump-teamet mener de har fullmakt til å bygge muren gjennom en lov som ble vedtatt under Bush i 2006, slik at de ikke trenger å fremme et eget lovforslag om oppføring av en ny stor mur.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling