SKAMKLIPT: Inntil 14 lærere og skoleledere ble skamklipt og tvunget til å marsjere barbeint gjennom byen Comitan på grunn av streikenekt, melder mexikanske aviser. Foto: EPA/STR
SKAMKLIPT: Inntil 14 lærere og skoleledere ble skamklipt og tvunget til å marsjere barbeint gjennom byen Comitan på grunn av streikenekt, melder mexikanske aviser. Foto: EPA/STRVis mer

Mexikanske lærere ble skamklipt, erklært «landsforrædere» og tvunget til å gå barbeint gjennom byen

Ydmyket da de nektet å gå ut i streik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mexicos menneskerettighetsombud har bedt om en granskning etter at en gruppe lærere og skoleledere ble skamklipt og tvunget til å marsjere barbeint gjennom byen Comitan etter at de trosset en streik. Det melder BBC.

Så mange som 14 personer skal ha blitt ydmyket på det groveste da de forsøkte å trosse den pågående streiken i delstaten Chiapas, ifølge Publimetro.

En lokalavdeling av landets uoffisielle lærerforbund, CNTE, skal ha hengt skilt rundt halsen på streikebryterne, med påskriften «landsforræder». Flere av dem skal også ha fått skamklipt håret av illsinte demonstranter. 

Skyldte på foreldre Mexicos menneskerettighetsombud, Luis Gonzales Peres, sier demonstrantene må forholde seg til landets lover. Aurelio Nuno i utdanningsdepartementet har lovet at de ansvarlige vil bli straffet. 

CNTEs lokalleder Manuel Mendoza nektet å fordømme angrepet. Han sa tirsdag at det var foreldre av skolebarn som sto bak aksjonen.

- Jeg fordømmer det ikke, sa han gjentatte ganger, ifølge Mexico News Daily.

- Hemmelige agenter står bak Etter at hendelsen fikk massiv mediedekning onsdag, og påfølgende voldsom kritikk, har han hevdet at det er hemmelige agenter fra myndighetene som står bak angrepet. Han hevder «agentene» har infiltrert gruppa for å diskreditere den pågående streiken, melder nyhetsbyrået AP

Ifølge BBC er hendelser som det som utspilte seg i Comitan uvanlige i landet.

Forholdet mellom lærere og regjeringen i Mexico har forverret seg kraftig de siste årene, etter at det ble innført en utdanningsreform i 2013. Lærerne har protestert mot reformen, som de hevder har gjort arbeidshverdagen deres langt mer krevende. 

Streiker mot utdanningsreform Streiken i Chiapas har pågått i rundt to uker. Forrige uke skal streikende lærere ha stengt inngangen til Oaxaca-flyplassen, ifølge Mexico News Daily. Den samme avisa melder at CNTE-medlemmer skal ha tatt kontroll over minst åtte bensinstasjoner i Tuxtla Gutiérrez, for så å ha delt ut gratis drivstoff til bilister. 

Den pågående streiken er verken godkjent eller anerkjent av myndighetene. Derfor har en stor andel av lærerne valgt å ikke delta, i frykt for å miste jobben sin. Angrepet mot «streikebryterne» tirsdag, skal ha ført til at flere lærere gikk ut i streik, skriver avisa. 

En rapport fra Organisasjonen for økonomiske samarbeid og utvikling (OECD) viser at kun 33 prosent av meksikanske ungdommer fullførte videregående skolegang i år 2000. Dette tallet har siden økt til rundt 49 prosent. 

PROTESTERER MOT UTDANNINGSREFORM: Demonstranter fra CNTE har de siste ukene streiket og demonstrert mot president Pena Nietos utdanningsreform, som her i Mexico By forrige uke. Foto: Henry Romero/Reuters
PROTESTERER MOT UTDANNINGSREFORM: Demonstranter fra CNTE har de siste ukene streiket og demonstrert mot president Pena Nietos utdanningsreform, som her i Mexico By forrige uke. Foto: Henry Romero/Reuters Vis mer