RUSSISK RAKETT: Ifølge CNN viser lekkasjer fra den nederlandske rapporten om nedskytingen av det malaysiske flyet over Ukraina i fjor at flyet ble skutt ned av en russisk rakett. Foto: NTB Scanpix
RUSSISK RAKETT: Ifølge CNN viser lekkasjer fra den nederlandske rapporten om nedskytingen av det malaysiske flyet over Ukraina i fjor at flyet ble skutt ned av en russisk rakett. Foto: NTB ScanpixVis mer

MH-17-rapport legger skylda på russisk rakett

Konkluderer med at flyet ble skutt ned av en russisk rakett, melder CNN.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lekkasjer fra den nederlandske rapporten om nedskytingen av det malaysiske flyet over Ukraina i fjor konkluderer med at flyet ble skutt ned av en russisk rakett, melder CNN.

Den endelige rapporten fra det nederlandske etterforskerne er ennå ikke publisert, men eksemplarer av det foreløpige utkastet er sendt til luftfartsmyndigheter og andre instanser, blant annet Boeing og USAs fly- og sikkerhetsmyndigheter NTSB og FAA.

Detaljer om raketten Ifølge to kilder med kjennskap til rapporten inneholder den detaljerte opplysninger om hvilken type rakett som ble brukt mot MH-17, og rakettens nøyaktige bane.

Ikke bare viser rapporten presist hvor raketten ble skutt ut fra i Donetsk-området, men også hvem som hadde kontroll over området på det aktuelle tidspunktet. Og rapporten legger skylda klart på prorussiske opprørere, skriver CNN.

Fløy ikke utenom Ifølge kildene gir rapporten også noe skyld til Malaysia Airlines for ikke å ha fulgt med på meldingene, de såkalte Notices to airmen (NOTAM), som andre land utsteder om potensielle problemer. I motsetning til en rekke andre flyselskaper hadde ikke Malaysia Airlines sluttet å fly direkte over konfliktområdene i Øst-Ukraina.

Den endelige rapporten ventes frigitt i oktober etter at andre lands luftfartsmyndigheter har fått anledning til å rette opp eventuelle feil.

298 mennesker, de fleste fra Nederland, Australia og Malaysia, mistet livet da Boeing 777-flyet ble beskutt og styrtet.

Ukraina og vestlige land har fra første stund ment at prorussiske opprørere var ansvarlige, mens Russland har framsatt flere teorier for å vise at Ukraina sto bak.

(NTB)