Mühlegg fikk hjelp av doplege

BERLIN (Dagbladet): Johann Mühleggs spesielle medisinske rådgiver, den spanske sportsmedisineren Nicolas Terrados, er identisk med en av de mest erfarne og beryktede dop-doktorene fra internasjonal sykkelsport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som teamlege for det spanske sykkellaget ONCE-Deutsche Bank, ble Terrados kastet i varetektsfengsel under dopingskandalen som rystet Tour de France i 1998. Under den påfølgende, såkalte Festina-prosessen i Lille ble Terrados i 2000 dømt til å betale 10000 franc i bot for brudd på de franske anti-dopinglovene.

Det tyske online-sykkelmagasinet «radsport-news.com» avslører at Mühlegg i sitt eksil i Spania har samarbeidet tett med Terrados.

Dømt

Terrados ble dømt for å ha forsynt rytterne på ONCE-teamet med forbudte stoffer, blant annet bloddopingsmiddelet EPO (Erythropoetin), som likner på medikamentet NESP (Darbepoetin), som Mühlegg ble avslørt for å ha benyttet under OL.

Under rettssaken i Lille tilsto en av ONCE-syklistene, sveitseren Alex Zülle, at han i fire år hadde dopet seg med EPO og at Terrados var den første som hadde forsynt ham med bloddopingsmiddelet. Zülle sa at også et tjuetall andre ONCE-ryttere hadde brukt middelet. ONCE-teamet ble utstengt fra sykkelritt i Frankrike som følge av skandalen.

Etter avsløringen av bruken av EPO har NESP-middelet nylig dukket opp i sykkelsporten. Flere syklister som deltok under det siste Spania Rundt ble avslørt for å ha brukt NESP, som har en enda kraftigere og allsidigere virkning enn EPO.

Ett år

NESP har vært på markedet bare ett år. I Europa er det bare Aker sykehus i Oslo som kan gjennomføre tester som avslører bruken av NESP, som framstilles fra kinesiske og mongolske hamstere.

Nicolas Terrados er ikke den eneste som har et tvilsomt rykte i kretsen rundt Johann Mühlegg, det såkalte «Team Juanita» - etter kjælenavnet som spanjolene ga tyskeren som gikk i spansk eksil.

Da Mühlegg ble tatt med buksa nede etter 50-kilometeren i Salt Lake City, tryglet han om at prøvene skulle analyseres av nettopp Terrados og av Sabino Padilla - en annen spansk sportsmedisiner som er beskyldt for å ha dopet toppsyklister.

Mühleggs massør er Stefano Dei Cas, som har arbeidet for det italienske sykkelteamet Mapei. Også han blir satt i forbindelse med bruk av ulovlige dopingmidler.