RUSSISK SPION? Ekaterina  Zatuliveter er beskyld for å være russisk spion av britisk etterretning. Foto: AP/Anthony Devlin/PA/Scanpix
RUSSISK SPION? Ekaterina Zatuliveter er beskyld for å være russisk spion av britisk etterretning. Foto: AP/Anthony Devlin/PA/ScanpixVis mer

MI5 mener denne kvinnen er en russisk «honningfelle»

Britisk etterretning mener Ekaterina Zatuliveter (26) vekket mistanke etter at hun innledet seksuelt forhold med gift parlamentariker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ekaterina Zatuliveter (26) er beskyldt av britisk etterretning for å være en russisk spion etter at hun innledet et seksuelt forhold til den britiske parlamentarikeren Mike Hancock kort tid etter at hun møtte ham på en konferanse i Moskva i 2006.

Etterretningstjenesten MI5 tror Zatuliveter ble brukt som en såkalt «honningfelle» av russisk etterretning, melder Sunday Times. Hun flyttet til London for å jobbe for ham og ble i 2008 hans rådgiver.

Ansees som trussel Beskyldningene mot Zatuliveter kommer etter at amerikanske myndigheter avdekket et nettverk av russiske «honningfeller» - blant dem den russiske spionen Anna Chapman.

Selv benekter 26-åringen for beskyldningene, og har anket innenriksdepartementets avgjørelse om å deportere henne på grunn av at hennes tilstedeværelse sees på som en trussel mot nasjonens sikkerhet.

- Det var misnøye med hva hun kunne ha tilgang til. Intensjonen er å vise henne døra, sier en kilde til Sunday Times.

I går hevdet en MI5-agent identifisert som ZZ under en høring at Zatuliveter hadde blitt beordret av den russiske etterretningstjenesten RIS om å begynne et seksuelt forhold til den gifte parlamentarikeren.

- Helt latterlig Mike Hancock benekter at hans assistent har vært en russisk spion, melder Sky News.

- Jeg har ingen grunn til å tro at hun gjorde noe annet enn å opptre hederlig mens hun jobbet for meg. Hun har forsikret meg om at hun fremdeles venter på å se bevis for hva hun skal ha gjort, sier Hancock til den britiske TV-kanalen.

- Jeg synes det er helt latterlig. Hun er fast bestemt på å kjempe og hun mener oppriktig - og jeg støtter henen 100 prosent - at hun ikke har noe å skjule eller har gjort noe galt, sier Hancock.

Likevel har Hancock valgt å trekke seg fra forsvarskomiteen, melder nyhetsbyrået AP.

Han mener dokumentene Zatuliveter har håndtert for ham stort sett har vært offentlige dokumenter som ingen kunne ha tjent særlig på å få vite om.

Under høringen i går kom det derimot fram at hun hadde åpnet brev merket «privat og konfidensielt», ifølge Daily Telegraph.

Chapman-link Zatuliveters forsvarer, advokat Tim Owen, viste også til en dagbok Zatuliveter hadde skrevet, der hun skrev om sin kjærlighet for Hancock. ZZ mener det er elementer av forholdet som har blitt genuint, mens andre deler er styrt av russisk etterretning.

Owen beskyldte MI5 for plutselig å bli interessert i hans klient etter publisiteten rundt den russiske spionen Anna Chapman.

MI5-agenten ZZ benektet påstanden om at de plutselig skal ha blitt interessert i 26-åringen, men bekrefter at det er enkelte likheter mellom Zatuliveter og Chapman.

- Det er enkelte likheter, men de er ikke det samme. De er begge unge kvinner og de er begge gode med nettverk.

MI5-agenten sier at Zatuliveters forhold med en høytstående Nato-offiser også vekket mistaner hos etterretningstjenesten.

-LATTERLIG: Den britiske parlamentarikeren Mike Hancock mener beskyldingene mot sin assistent og elskerinne er latterlige. Hancock er kjent for å være pro-Russland.  EPA/Cugnot Mathieu/Scanpix
-LATTERLIG: Den britiske parlamentarikeren Mike Hancock mener beskyldingene mot sin assistent og elskerinne er latterlige. Hancock er kjent for å være pro-Russland. EPA/Cugnot Mathieu/Scanpix Vis mer