MI5 ønsker homofile spioner

Helomvending i britisk hysj-tjeneste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den britiske innenlandske sikkerhetstjenesten MI5 går nå aktivt ut og søker etter homofile agenter til sin kjernevirksomhet - spionasje og andre oppgaver som sikrer dronning og fedreland, skriver Financial Times\' nettutgave.

Så seint som på tidlig 90-tall var britiske homofile menn og kvinner utestengt fra å få jobb som spion eller diplomat - med begrunnelsen at den seksuelle legningen gjorde dem mer utsatt for utpressing samt andre problemer i land der homoseksualitet fortsatt er forbudt.

Selv opphevet Storbritannia forbudet mot seksuelle handlinger mellom menn i 1967 (fem år før Norge).

MI5s retningsskifte er i takt med tendensen i det britiske samfunnet for øvrig, der blant annet flere framstående banker og andre private selskaper spesielt har nyrekruttert homofile de seinere åra.

Den homofile lobbyistgruppa Stonewall er innleid for å hjelpe sikkerhetstjenesten med å oppnå målet om flere homofile i staben - oppsiktsvekkende også fordi organisasjonens tidligere leder Angela Mason på 70-tallet ble siktet (og frikjent) for å ha lagt bomber i Tory-ministrers inngangsparti.

Som motytelse for avtalen vil Stonewall ta med MI5 på lista over årets homsevennlige arbeidsgivere.

Avtalen med Stonewall signaliserer også et annet skifte i rekrutteringspolicyen, i og med at sikkerhetstjenesten nå henvender seg til det bredere lag av folket istedenfor spesielt å velge ut nyuteksaminerte ved Oxford og Cambridge som tidligere.

Noe av årsaken til dette er at MI5 er i personellnød; siden bombene i London for tre år siden har de rekruttert flere hundre nye ansatte og er fortsatt i hurtig vekst.

GÅRSDAGENS AGENT?: James Bond - riktignok i utenlandstjenesten MI6 - er selve symbolet på den britiske spionen. Men æraen da den britiske etterretningstjenesten var forbeholdt markant heterofile, er nå over i og med MI5s rekrutteringssamarbeid med homseorganisasjonen Stonewall - motstykket til norske LLH. Foto: REUTERS/SCANPIX
GÅRSDAGENS AGENT?: James Bond - riktignok i utenlandstjenesten MI6 - er selve symbolet på den britiske spionen. Men æraen da den britiske etterretningstjenesten var forbeholdt markant heterofile, er nå over i og med MI5s rekrutteringssamarbeid med homseorganisasjonen Stonewall - motstykket til norske LLH. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer
MI5 ønsker homofile spioner