Mia vil i fengsel

UNICEF-ambassadør og Hollywood- stjerna Mia Farrows engasjement for Dafurs sivilbefolkning er imponærende. Nå vil hun bytte plass med en fengslet opprører i Sudan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

George Clooney har sittet i FNs sikkerhetsråd flere ganger og snakket engasjert om at det internasjonale samfunn ikke må tillate nedslakting av befolkningen i Sudans vestlige region Darfur. Han har et helhjertet engasjement og har til og med satt sine berømte bein på Darfurs karrige jord.

Angelina Jolie er en annen superkjent FN-ambassadør som lar seg avbilde med syke barn i Afrika. Rekken av super-stjerner som vil redde verden er lang, men som regel husker ikke den vanlige mann og kvinne så mye annet enn at det har stått noen syke og svake bak kjendiser av ypperste klasse. Derfor er det ofte ikke så mye vi merker oss av informasjonen. Det eneste oppsiktsvekkende er som regel at stjernene er litt mindre sminket og oppstaset. Og litt mer rystet over mangelen på komfort.

Mia Farrow skiller seg markant ut og jeg har begynt å følge med på hjemmesiden SaveDarfur.org hvor hun ofte figurerer. Kanskje er det en fordel at Mia Farrow er blitt 62 år og er mer aktivist enn stjerne for tida. Den vesle blondinen som har vært gift med Frank Sinatra, André Previn og Woody Allen har åpenbart bestemt seg for at det ikke holder å fronte verdens katastrofer med smil og sjokkberetninger. Nå vil Mia Farrow bytte plass med Suleiman Jamous fra Sudan Liberation Movement som har hatt husarrest på et sykehus i 14 måneder.

Farrow har satt seg ned og skrevet brev til Sudans president Omar Hassan al-Bashir. Brevet er datert 5. august i år og hun tilbyr seg å ta Jamous plass slik at mannen hun karakteriserer som Sudans beste fredsmekler blant opprørsgruppene kan reise til Arusha i Tanzania. Der foregår det nå seriøse fredsforhandlinger hvor åtte opprørsgrupper nå er blitt enige om å forhandle sammen.

Den profilerte kommentatoren i New York Times, Nicholas Kristof, har også tatt til orde for at Suleiman Jamous må slippes fri for å delta i fredsforhandlingene om Darfur. Han oppfordrer det internasjonale samfunn til å legge press på Sudan for å få sendt Jamous til Arusha. I likhet med Mia Farrow sier Kristof at den eldre mannen er høyt respektert blant opprørerne i Darfur og kanskje er den eneste personen som kan få den splittede opprørsbevegelsen til å trekke sammen.

Så kan vi jo le oss i hjel av en søkkrik idealist fra Hollywoods fantasiverden. Dama som gikk fra konseptene da det kom for en dag at adoptivdatteren hadde et forhold til samboeren Woody Allen og anklaget ham for pedofili og tukling med flere av adoptivbarna, men trakk anklagene tilbake.

Av Mia Farrows 15 barn er 11 adoptert. De yngste er i tenåra, og man skulle tro Farrow hadde nok med familien. Slik er det åpenbart ikke, og 15-barnsmoren har bestemt seg for å redde flere millioner mennesker.

Jeg har sluttet å le av den pikete voksne damen som klarer å holde verdens oppmerksomhet på Darfur. Det er utrolig når man tenker på hvor fort vi gir opp å tenke på Afrikas nød. Håpløseten overtar fortere enn tida vi bruker på å finne landet det handler om på verdenskartet. Derfor heier jeg på idealisten fra Hollywood som ikke har tenkt å gi seg. Riktignok bor hun i New York, men stjernestatusen er fra Hollywood. Med den har hun klart å holde oppmerksomheten på Darfurs ulykkelige sivilbefolkning. Og dama gir seg ikke.